Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utcán élést megtiltó rendelet életbelépésétől, azaz  tavaly októbertől március 4-ig országszerte 338 esetben, január elejéig 298 figyelmeztetést adtak ki "életvitelszerű közterületi tartózkodás" szabályainak megsértése miatt. Azaz a jelek szerint a leghidegebb hónapokban csökkent a büntetési kedv, mintha már a rendőrség is belátta volna, nincs értelme az utcán élést bírságolni - írta a lap az Országos Rendőr-főkapitányságtól kapott adatokra hivatkozva.

Januárig 10 hajléktalant állítottak bíróság elé azért, mert az utcán élt, azóta viszont egyet sem. A menhelyek kihasználásának a számai is azt mutatják, a hajléktalanság büntetése, tiltása - a kormányzat állítása ellenére - nem "segített" az otthontalanokon. Március 11-én országosan 82 százalékos volt az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága, a februári hidegebb napokon 86-88 százalék körüli, éppúgy, mint az előző évek hasonló időszakába.

A Menhely Alapítvány elnöke, Aknai Zoltán a lapnak azt mondta, a régóta utcán élők most a rejtőzködést választották, ami azért problémás, mert így a szociális munkások szeme elől is eltűntek.