Hajléktalanság: 72 százalék szerint hülyeség tiltani, de 50 százalék egyetért vele

Ambivalens érzésekkel állnak a magyarok a hajléktalanokhoz: az emberek 50 százaléka inkább egyetért azzal, hogy a hajléktalanság tiltása bekerült az alkotmányba, de az emberek közel háromnegyede szerint ez nem oldja meg a problémát.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 5. vasárnap, 10:39
Fotó: Shutterstock

Azzal az állítással, hogy a hajléktalanok rengeteg kellemetlenséget okoznak a többi embernek - a Publicus Intézet kutatása szerint - az összes megkérdezett 59 százaléka értett egyet, csak 35 százalékuk nem. Ha pedig már arról van szó, hogy az emberek egyetértenek-e az utcai életvitelszerű tartózkodás alkotmányos tiltásával, akkor éppen 50-50 százalék az egyetértők és tagadók aránya.

A Vasárnapi Hírek kérésére készült kutatás szerint a kérdés több szempontból is disszonanciát okoz az emberekben: egyrészről 59 százalék vallja azt is, hogy az állam feladat lennük gondoskodni, míg csak 26 véli úgy, hogy a hajléktalanok saját hibájukból kerültek az utcára, 17 százalék csak inkább egyetért az állítással. Ez pedig azt mutatja, hogy a többség részvéttel gondolj rájuk.

Még érdekesebb, hogy az alkotmánymódosítással való egyetértés önmagában nem jelenti azt, hogy az emberek ne látványintézkedésnek tekintenék azt: 72 százalék úgy gondolja, hogy a lépés nem oldja meg a problémát, sőt, még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza az utcán élőket.

Érdekesség, hogy pártpreferencia alapján a Fidesz-szavazók 73 százaléka ért egyet az alkotmányba foglalással, míg az MSZP-nél 60 százalék, a Jobbiknál 73 százalék ellenzi azt. Utóbbi párt képviselői egyébként megszavazták a parlamentben a módosítást.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

LHedvig, 2018.08.05 12:40

Szerintem nem azon múlik a döntés, hogy én, személy szerint egyetértek-e a döntéssel, hanem azon, hogy hova menjenek a valóban hajléktalanok. Sőt, ha hozzáteszem, hogy hány családot lakoltatott ki mostanában szeretett és mélyen tisztelt kormányunk. Azokkal mi lesz vajon? Kisgömböcék leginkább egy újmódi gettót hoznának létre ezek emberek, családok részére. Vissza a jövőbe?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html