Hivatalos: a kapitány adatokat törölt saját telefonjáról

Ügyészi ügyfeldolgozó csoportot hozott létre a fővárosi főügyész a halálos tömegszerencsétlenséggel járó dunai vízibaleset ügyében - adta hírül a Fővárosi Főügyészség.
Szász Péter, 2019. június 6. csütörtök, 13:58
Fotó: MTI Fotó

A fővárosi főügyész - a legfőbb ügyész egyetértésével és engedélyével - a Duna budapesti szakaszán történt vízibaleset ügyében 5 ügyészből, illetve alügyészből álló ügyészi ügyfeldolgozó csoportot hozott létre.

A csoport jelenlegi feladata, figyelemmel arra, hogy az ügy vizsgálati szakaszban van, a nyomozó hatóságtól folyamatosan érkező adatok elemzése és értékelése. Ezen túl a fővárosi főügyész külön ügyészt jelölt ki a Dél-koreai Nagykövetség munkatársaival való kapcsolat biztosítására.

A nyomozási bíró 2019. június 1-jén egy hónapra elrendelte a gyanúsított (a Wiking Sigyn kapitánya Jurij C. - szerk.) letartóztatását. A bíróság emellett megállapította, hogy a hajóskapitány 15 millió forint óvadék letétele esetén, Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerül, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett. Az óvadék megengedése ellen az ügyészség fellebbezéssel élt.

A Fővárosi Főügyészség beszerezte azt a hivatalos információt is, hogy a Hollandiában idén április 1-jén balesetet okozó hajó kapitánya és a jelen ügyben gyanúsított kapitány ugyanaz a személy, őt Hollandiában is gyanúsítottként vonták felelősségre. Erről korábban lapunk is írt a Hajozas.hu információira hivatkozva.

A nyomozás adatai szerint a szállodahajó kapitánya jelen ügyben az ütközés után a telefonjáról adatokat törölt.

- írják.

Fontos, hogy az ügyészség jelenleg csak a törlés tényét bizonyította, az még nem biztos, hogy a hiányzó adatok valóban a balesettel függtek-e össze.

Erről az ügyben eljáró VI. és VII. Kerületi Ügyészség fellebbezése indokolásának kiegészítésében a bíróságot is tájékoztatja és a letartóztatás indokaként a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozására is hivatkozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2019.06.06 22:34

@totyika: A hatodik és a hetedik kerületre semmiképpen nem tartozhat az ügy(ez a két kerület nem határos a Dunával!), esetleg csak az ötödikre, ha az ütközés a Margit-híd elérése előtt történt.Úgy tudom, hogy a budai és a pesti kerületek közti határvonalak a Duna közepén vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2019.06.06 20:15

Jogi kérdésem: miért tartozik az ügy a hatkerre és a hétkerre? A Nyulak szigete a Tarlós általi "bekebelezése előtt" a XIII.ker.-hez tartozott, utóbbi polgármestere, a névrokonom, Tóth József 1994 óta Angyalföld maszopos polgármestere.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html