A rendőrök tetemkereső kutyákat is bevetnek; az állatok segítségével eddig három holttestet találtak. A kutatás alkalmával modern szonárberendezéseket, keresőlámpákat és éjjellátó készülékeket is bevetnek.

A balesetet követően azonnal megkezdték az eltűntek felkutatását, és mindaddig folytatják a munkát, amíg elő nem kerül a Hableány valamennyi utasa. A kutatás közben együttműködnek a társzervekkel, illetve igénybe veszik a többi között halőrök és más "vízen járó" illetékesek segítségét is, továbbá részt vesznek a nyomozásban - mondta a kapitány az MTI beszámolója szerint.

Csütörtökön a Hableány matrózának holttestét találták meg állampolgári jelzés alapján. A személyazonosítás megtörtént. Szintén kérdésre válaszolva cáfolta, hogy tervezik civil lakosság bevonását a kutatásba.

A Szent Flórián tűzoltóhajó manőverezi majd a Clark Ádám úszódarut a múlt szerdán elsüllyedt Hableány közelébe - mondta Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) helyettes szóvivője az MTI-nek.

A holttestek kiemelése, rendőröknek átadása és a mentőbúvárok biztosítása is az FKI feladata lesz. Mindeközben a katasztrófavédelem és a rendőrség mentőkutyái a Duna partján keresik majd a holttesteket.

A tűzoltóhajó legénysége az úszódaruval többször hajtott végre próbamanőverezéseket, tekintetbe véve a Duna jelenlegi, a megszokottnál is nagyobb sodrását. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság több különleges szolgálata is támogatja a műveletet a helyszínen.

Lezárnak két hidat

A dunai hajóbaleset roncsának mentése miatt átmenetileg lezárják a Margit hidat és az Árpád hidat - közölte péntek délután a rendőrség az MTI-vel. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a 14 órától elrendelt forgalomkorlátozás addig lesz érvényben, amíg a Clark Ádám úszódaru átmegy az Árpád híd és a Margit híd alatt.

A BRFK arra kéri a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel vezessenek.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, kilenc embert még keresnek.