A következő órákban várhatóan kiemelik a Hableány roncsát a Dunából.

A kiemelés megkezdésének pontos időpontja egyelőre ismeretlen, az ütemtervet percről percre nem lehet tartani - írta a az M1. A legkritikusabb pont az emelés megkezdése lesz, amikor a meder aljáról elemelkedik a hajó, ekkor 120 tonnás terhelés nehezedik majd a 70 éves, 50 tonnás hajóra.

Lezárták a budapesti Margit híd Pest felé vezető oldalán a külső forgalmi sávot. A gyalogosok sem közlekedhetnek a híd déli járdáján: annak mindkét végén rendőrök posztolnak. A lezárásokra a május 29-én, 35 emberrel a fedélzetén elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésének munkálatai miatt van szükség.

Megroppanhat a hajó gerince a kiemelésekor

A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésekor egy ponton meg is roppanhat a hajó gerince - mondta Götz Sándor hajómérnök, a Clark Ádám úszódaru tervezője az M1-en. Elképzelhető ugyanis, hogy a hajót az ütközéskor olyan sérülés érte, ami miatt le kell állítani a kiemelést.

A szakértő szerint valószínű, hogy a hajó utasterében vannak még holttestek.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, nyolc embert még keresnek: hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát.

Pintér Sándor belügyminiszter a hajó kiemelésével kapcsolatos feladatokkal a Terrorelhárítási Központot (TEK) bízta meg.

Ez lesz a menetrend

A korábbi bejelentés szerint a kiemelés emelés nagyon lassú lesz.

  • Először az a cél, hogy a hajó elszakadjon az aljzattól, ez az egész emelés legkritikusabb pontja.
  • Ha a hajó megindul felfelé, először a roncsolt kapitányi híd jelenik meg, amit a víz felszíne felett átvizsgálnak, holttestek után kutatva.
  • A következő emelési szakaszban a napozófedélzet maradványainak szintje jelenik meg, amelyet szintén átvizsgálnak, ezt pedig a terem átvizsgálása követi, ahol a legtöbb utas tartózkodott.
  • Amennyiben átvizsgálták a termet is, a Clark Ádám úszódaru tovább emeli a hajót, és elhelyezi a kék színű bárkán.
  • Ha oda a roncs felkerült, a szakemberek rögzítik, hogy el lehessen szállítani.
  • A ronccsal kapcsolatos további eljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányság feladata lesz.

Újabb áldozatot azonosítottak

A 2019. június 8-án délután Százhalombattánál, a Dunából kiemelt holttest azonosítása megtörtént. Az eddig eltűntként keresett dél-koreai nő a 2019. május 29-én történt dunai hajóbaleset huszadik áldozata - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedd reggel.

Az eltűntek után tovább folyik a kutatás. A kutatásban részt vevők a Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresnek még 7 dél-koreai utast és a hajó magyar kapitányát - írta a rendőrség.