Az OVF kezdeményezte a szlovák vízügynél, hogy a Duna vízhozamának részleges visszatartásával segítsék az árhullám apadásának meggyorsítását. A megállapodás szerint a hidrológiai előrejelzések függvényében, egy megbeszélt időpontban négy órán keresztül másodpercenként ezer köbméter vizet tartanak majd vissza Szlovákiában.

Ettől azt várják, hogy a Duna magyarországi szakaszának apadása átmenetileg felgyorsul - mondta az MTI szerint a szóvivő. Így a Clark Ádám úszódaru hamarabb közelítheti meg a múlt szerdai hajóbaleset helyszínét, és kezdheti meg a hajóroncs kiemelését.

Ismét előkerült egy holttest a Dunában Budapesten - jelentették be az M1-en. A holttest a Szabadság hídnál, a Bálna közelében került elő.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni.

Azóta több holttest előkerült, valamennyien dél-koreaiak. A csütörtökön Érdnél talált ember azonosítása még folyamatban van, ő lehet a tragédia 18. áldozata. Ha róla és a Bálnánál előkerült holttestről is bebizonyosodik, hogy a hajóbalesetben halt meg, akkor még 9 embert keresnek.

A legképzettebb ipari búvárok dolgoznak a mentésen

Magyarország legképzettebb ipari búvárai dolgoznak a Hableány kiemelésének előkészítésén, akik minden nap életüket kockáztatják - mondta Nyíri István, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke az M1-en. Egy búvár 70 kilogramm felszerelést visz magával, így saját súlyát is számolva mintegy 150 kilogrammot kell mozgatnia, miközben a vízben nem lehet látni, és csak a kezükkel tudnak tapogatózni. Ez a helyzet nagyon kimeríti őket, ezért azt kérik: ne zavarják a munkájukat sajtómegkeresésekkel, szakértői kommentárokkal - mondta az elnök hozzátéve, az országban nincs egy tucatnál több olyan merülő búvár, akit ilyen körülmények között le lehet engedni és élve ki lehet hozni a vízből.