A szakértő egyetért azzal, hogy emberi hiba történt. A Margit híd budai hídfőjéről készült felvételeken látszik, hogy a Hableány nem befordult a másik hajó elé, hanem a szállodahajó vagy ütközött vele, vagy olyan közel került hozzá, hogy két vízi jármű közötti felgyorsult víz és az ennek következtében lecsökkent nyomás "összerántotta" őket, de mindenféleképpen a kabinos hajó mozgása miatt borult fel a Hableány - olvasható a rádió oldalán.

Egy partról készült felvétel alapján csak következtetni, feltételezéseket tenni lehet. Ami majd eldönti ezt, az a hajókövető rendszer felvétele, ennek adatait videószerűen vissza lehet nézni, a rádiózásokat visszahallgatni - tette hozzá.

A Hableány kapitányának nem lett volna esélye, a pillér miatt jobbra nem tudott volna kitérni. A kabinos hajónak más lehetősége nem lett volna, mint lassítani, mert a magas vízállás miatt a hídnyílás közepén kellett haladnia.

Ötven-száz méterről már világosan lehetett látni a vészhelyzetet a két hajó között, hiszen a sebességkülönbség szemre is legalább 4-5 kilométer volt óránként.

- mondta.