A szállodahajót teszi felelőssé a balesetért egy szakértő

Elkerülhető lett volna a Hableány hajó utasaival történt tragikus baleset, ha a szállodahajó vezetője megvárja, amíg a kisebb vízi jármű áthalad a Margit híd pillérei között és utána megy át a híd alatt – mondta Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke a Klub rádióban.
Szász Péter, 2019. május 31. péntek, 11:23
Fotó: Napi.hu / Csernátony Csaba

A szakértő egyetért azzal, hogy emberi hiba történt. A Margit híd budai hídfőjéről készült felvételeken látszik, hogy a Hableány nem befordult a másik hajó elé, hanem a szállodahajó vagy ütközött vele, vagy olyan közel került hozzá, hogy két vízi jármű közötti felgyorsult víz és az ennek következtében lecsökkent nyomás "összerántotta" őket, de mindenféleképpen a kabinos hajó mozgása miatt borult fel a Hableány - olvasható a rádió oldalán.

Egy partról készült felvétel alapján csak következtetni, feltételezéseket tenni lehet. Ami majd eldönti ezt, az a hajókövető rendszer felvétele, ennek adatait videószerűen vissza lehet nézni, a rádiózásokat visszahallgatni - tette hozzá.

A Hableány kapitányának nem lett volna esélye, a pillér miatt jobbra nem tudott volna kitérni. A kabinos hajónak más lehetősége nem lett volna, mint lassítani, mert a magas vízállás miatt a hídnyílás közepén kellett haladnia.

Ötven-száz méterről már világosan lehetett látni a vészhelyzetet a két hajó között, hiszen a sebességkülönbség szemre is legalább 4-5 kilométer volt óránként.

- mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.31 13:22

A közzétett információk, videók alapján én is a nagyobbik hajó kapitányát, személyzetét tartom vétkesnek.
Ugyanaz történt mint a közutakon, én vagyok a nagyobb, nekem van elsőbbségem.
Meg amúgyis mindig NEKEM van az elsőbbségem.
Esetleg tudom, hogy nem nekem van elsőbbségem, de ha elmegyek inni, akkor épp nem látom, hogy mi van körülöttem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html