Hajóbaleset: így nyerhettek volna értékes perceket a mentők

A mentőalakulatok akkor értek volna ki a leggyorsabban a Hableány balesetének helyszínére, ha valaki a hajórádión bejelentést tesz. Ilyen azonban nem történt – tudta meg lapunk.
Szász Péter, 2019. május 30. csütörtök, 15:25
Fotó: Pixabay

A helyzetre rálátó forrásunk szerint a hajórádió 10-es vagy 16-os csatornáján érkező jelzést vették volna a vízirendőrség mintegy 6,5 kilométerre lévő Kopaszi-gáti központjában, ahonnan a 60-70 kilométer per órás sebességre is képes hajójukkal 5-7 perc alatt a helyszínre értek volna. Tekintve ugyanakkor, hogy a Hableány nagyon gyorsan elsüllyedt, kérdéses, hogy ez kevesebb áldozatot jelentett-e volna.

A baleset bekövetkeztében közrejátszott az is, hogy a Margit hídnál a pillérek között nagyon szűk helyen kell áthaladniuk a hajóknak, ráadásul most, az áradás miatt a szokásosnál is nagyobb volt a sodrás.

A Hableány itt próbált besorolni a Viking Sigyn nevű luxushajó elé, amely - bár sokkal nagyobb - két erős motor hajtja, így egységnyi súlyra vetítve is nagyobb tolóerőt képes kifejteni. Ráadásul a pillérek közötti erős sodrásban, ahogy a Hableány a kormánylapátjával próbált meg manőverezni, az ő tolóereje is csökkenhetett - mondta forrásunk.

HOZZÁSZÓLÁSOK