Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Országos kampány indult HalPéntek néven a rendszeres, legalább heti egyszeri halfogyasztás ösztönzésére - írja az MTI.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium államtitkára közölte: bár Magyarországon több mint 30 százalékkal nőtt a halfogyasztás 2013 óta, egy ember átlagosan 6,7 kilogramm halat fogyaszt évente, ez még mindig alacsony szintet jelent. A halfogyasztás továbbra is szezonális jellegű: a magyarok leginkább Húsvét és karácsony előtt vásárolnak halat.

A magyarok részben a magas ár miatt nem igazán vesznek halat, de nincsenek jóban a szálkákkal sem, és a halak minőségét is kifogásolják. Zámbó Péter szerint éppen ezek miatt bizalomgerjesztővé kell tenni a halételeket. Az állam a halfogyasztás növelése érdekében 27-ről 5 százalékra csökkentették a fogyasztási célú hal áfatartalmát és akciókat is indít.

Lévai Ferenc, a kampányt életre hívó Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője elmondta: a www.halpentek.hu honlapon receptek és egy térkép is található, amelyen azt jelölik, hol lehet a fogyasztó tartózkodási helyéhez legközelebb halat kapni. Szerinte a magyar hal biztonságos, a tavalyi EU-s kutatások eredménye szerint semmilyen szennyező anyag nem található bennük.