Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében január elsejétől nem kapcsolhatók ki az energiaszolgáltatásból az önkormányzati egészségügyi, közoktatási és szociális közintézmények. Az elfogadott törvénymódosításokkal a fűtési szezonban (október 15. és április 15.) között moratórium lép életbe, amely időszak alatt nem kezdeményezhető a közintézményi felhasználó (földgáz-, áram és a távhőszolgáltatásra vonatkozó) közüzemi szerződésének - fizetési késedelem miatti - felmondása.

A szolgáltatók ettől függetlenül követelésüket bírósági vagy egyéb törvényes úton érvényesíthetik, a moratóriumból adódó költségek a szolgáltatót terhelik, azokat nem háríthatja át más felhasználókra. A módosítás nyomán védendő fogyasztóvá válnak a kórházak, iskolák és a bentlakásos szociális intézmények, közülük is kiemelten a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatot ellátó intézmények. A moratórium részletes feltételeit kormányrendelet állapíthatja majd meg.

A szolgáltatók lapunknak korábban tetemes önkormányzati tartozásokról, illetve az ilyen állomány gyorsuló növekedéséről számoltak be, az önkormányzatok százmilliós, esetenként milliárdos tartozást halmoztak fel. Több szolgáltató szerint általános tapasztalat, hogy az önkormányzatok, illetve intézményeik mindaddig nem sietnek a számlák rendezésével, amíg a fűtés valós kikapcsolása reális eséllyé nem válik, az utolsó pillanatban azonban rendszerint sikerül forrásokat szerezniük erre a célra.

A téli moratóriumot Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára a társadalmi érdekkel indokolta, hozztávéve, hogy a részleteket tartalmazó rendelet is elkészül időben azért, hogy 2012. január elsején a jogszabály hatályba léphessen. Bencsik szerint a moratórium a téli időszakra szól és újabb felmentéssel csak akkor élhetnek majd az intézmények, ha előtte rendezték tartozásukat.

A moratóriumról szóló javaslatot Bencsik János - időközben lemondott - energiaügyekért felelős államtitkár, illetve Lázár János fideszes frakcióvezető pengeváltása után nyújtották be. Lázár javaslata általánosságban, az áramszolgáltatással kapcsolatos rendszerhasználati díjak nemfizetése esetén tiltotta volna meg az önkormányzati intézmények kizárását (ezek a tételek átlagosan a számla felét jelentik).

 

Karácsonykor önkéntes a moratórium

A szolgáltatók többsége az ünnepek idejére - az egyébként nem védett körbe tartozó - lakossági fogyasztóknál önkéntes kikapcsolási moratóriumot hirdetett. Az EDF DÉMÁSZ Zrt. például december 22. és január 6. között a számlatartozással rendelkező ügyfeleknél sem kapcsolja ki az áramot. A Főgáz Zrt. december 19-e és január 2-a között hirdetett hasonló önkéntes kezdeményezést Budapesten és 10 megyében. A Tigáz Zrt. december 23-tól január 2-ig felfüggeszti fel átmenetileg 60 napon túli lejárt tartozások miatti kikapcsolásokat lakossági ügyfeleinél, az E.On-csoport pedig december 15. és január 6. között tesz így, mind az áram-, mind a gázszolgáltatást igénybe vevő lakossági fogyasztóinál.