Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fővárosban, Baranyában, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében is történt halálos gyalogos gázolás november 11-én - írja az ORFK Kommunikációs Szolgálata a police.hu-n.

A rendőrség felhívja a közlekedők figyelmét arra, hogy ebben az időszakban az időjárási, a látási és az útviszonyok egyaránt kedvezőtlenül változnak. A gyalogos balesetek magas számához nagy mértékben hozzájárul, hogy ilyenkor jóval nehezebb észlelni őket, mint más évszakokban. A sötétebb környezet, a csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező járművek fényszórói, valamint a csapadékos időben működő ablaktörlők is nehezebbé teszik a gyalogos jelenlétének észlelését.

A rendőrség legfontosabb tanácsa, hogy az őszi-téli időszakban különösen figyeljünk a gyalogosok közlekedésére, vezessünk körültekintőbben, óvatosabban és lassabban! Tartsuk mindig tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, valamint szélvédőit és cseréljük le az elöregedett ablaktörlő lapátot. A belső párásodás megszüntetése nélkül soha ne induljunk útnak! A szélvédők szárításának legjobb módja az üvegekre irányított, intenzív fokozatra kapcsolt légkondicionáló használata - olvasható a police.hu-n.

Legyünk türelmesebbek az úttesten lassabban haladó gyalogosokkal szemben, biztosítsuk biztonságos átkelésüket, és véletlenül se próbáljunk meg az előttünk áthaladó gyalogos mögött közvetlenül áthaladni (várjuk meg, míg a gyalogos átér az úttesten, hiszen az elsőbbségadási kötelezettség a gyalogos járdára való fellépéséig tart) - tanácsolja a rendőrség.

A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a nagyobb belterületi csomópontoknál, a bevásárló központok, vasúti és autóbusz pályaudvarok környezetében, a gyalogos átkelőhelyek megközelítése során, valamint a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények (tanintézetek, sportlétesítmények, nyugdíjas otthonok) közelében.

A KRESZ a gyalogosok részére előírja, hogy "lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező!" A láthatósági - fényvisszaverő - eszközök használata életmentő lehet lakott területen kívül-belül, sötétben, és jó látási viszonyok között egyaránt, így a mellény viselése ajánlott azokban az esetekben is, amikor az éppen nem kötelező - javasolja az ORFK.

A kép forrása: Shutterstock