Április után idén már másodszor vizsgált szén-monoxid-érzékelőket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH): az ellenőrzött 8 elemes és 2 hálózati feszültségről működtethető érzékelő egyike sem jelezte a meghatározott szén-monoxid-koncentrációt a megadott időn belül - közölte a hatóság szerdán az MTI-vel. A fogyasztóvédelmi felügyelőségek mind a 10 vizsgált termék további forgalmazását megtiltották, az érintett termékek listáját itt érheti el.

Októberben is hasonlóan lesújtó eredményről jött hír, szeptemberben pedig öt készüléket vontak ki a forgalomból.

Az NFH kifejti: amint a levegő szén-monoxid-koncentrációja eléri a megadott szintet, az érzékelőnek fény- és hangjelzéssel kell figyelmeztetnie a felhasználót. Már az alacsony koncentrációt is jeleznie kell a készüléknek, de amint nő a szén-monoxid-szint, a jelzési idő lerövidül. A jelzési időt a szabvány úgy határozza meg, hogy adott koncentráció mellett az érintett helyiségből való távozás biztonságosan megoldható legyen.

Az elvégzett kísérletek rávilágítottak arra, hogy a vizsgált riasztók egyike sem jelzett a megadott koncentrációnál, a megadott időn belül. Az érzékelők közül 6 (5 elemes és egy hálózatról működtethető), egyáltalán nem jelzett a legmagasabb szén-monoxid-koncentrációnál sem.