Halálra van ítélve a magyar cukor?

Magyarország csak abban bízhat, hogy 2015 után is kap valamekkora uniós támogatást a cukoripar. Kormányzati intézkedésről azonban nincs szó egy hazai cukorgyár feltámasztása érdekében.
NAPI, 2013. március 4. hétfő, 12:14
Fotó: Napi.hu

A hatályos jogszabályok értelmében a jelenlegi európai uniós cukoripari rendtartás kvótaszabályozás és a cukortermelés támogatási rendszere 2015. október 1-jétől megszűnik. A cukorrépa-termelést és a kristálycukor-előállítást ezt követően a piaci viszonyok határozzák majd meg, és az európai cukortermelés valószínűleg versenyhátrányba kerül a jóval olcsóbb cukornád alapú cukortermeléssel szemben. Emiatt Európában a termelés a legversenyképesebb régiókra koncentrálódhat és Magyarország önellátása is csak abban az esetben lesz megvalósítható, ha erre az ágazat a jelenlegi kvótaszabályozás keretein belül megfelelő módon felkészül - derül ki Fazekas Sándor agrárminiszter válaszából, amelyet Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő írásos kérdésre adott.

Tovább maradhat a támogatás

A Közös Agrárpolitika reformja során képviselt álláspontunk az, hogy Magyarország nem ért egyet a kvótarendszer 2015-ben történő megszüntetésével . Érdekünk, hogy a jelenlegi cukorpiaci szabályozás és a hozzá kapcsolódó támogatási rendszer legalább 2020-ig maradjon fenn, és legyen lehetőség az önellátási szint eléréséig történő kvótabővítésre is. Álláspontunkat a tagállamok széles köre támogatja, tehát a helyzet nem reménytelen - tete hozzá a miniszter.

A végső döntés előtt várhatóan nagy nyomás lesz az Európai Bizottságon (EB), Budapest törekszik álláspontjának maradéktalan érvényesítésére. Jelenleg a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy az EB a cukorpiaci szabályozás fokozatos kivezetését kínálja majd fel a tagállamoknak, hasonlóan a tejágazathoz. Ebben az esetben Magyarország érdeke, hogy minél magasabb kvótanövelést érjen el.

Az előző évekhez hasonlóan a tárca továbbra is törekszik az ágazat maximális támogatásának biztosítására. Az elmúlt évben az alábbi jogcímeken nyújtott a magyar cukortermelőknek támogatást:

- cukorrépa termelők nemzeti támogatására 2,8 milliárd forintot

- területalapú támogatáshoz kapcsolódó elkülönített cukortámogatásra 12,4 milliárd forintot

- cukoripar szerkezetátalakításának támogatására 1,84 milliárd forintot.

Messze már a cukorönellátás

Magyarország ma a 300-320 ezer tonnás éves cukorfogyasztásnak csupán harmadát képes megtermelni, a hazai gazdaság a korábbi cukorexportálóból importra szoruló, kiszolgáltatott pozícióba került. A rendszerváltás idején még összesen 12 cukorgyár működött, mintegy 600 ezer tonna kapacitással. Mára az egyetlen megmaradt - külföldi tulajdonú - cukorgyár Kaposvárott működik. A privatizációs eljárások során tulajdont szerzett külföldi befektetők az évek folyamán - különösen az EU cukorpiaci reformjától ösztönözve - a gyárakat bezárták, a termelést megszüntették - állapította meg a miniszter.

A cukorgyárak privatizációjának, a magyar cukoripar leépítésének hátterét 2011-ben országgyűlési vizsgálóbizottság tárta fel. A bizottság megállapította, hogy a privatizáció, illetve az uniós csatlakozási tárgyalások során az akkori magyar kormányzat teljesen elhibázott stratégiája vezetett a magyar cukoripar megszűnéséhez. Magyarországon nem a kormányzati lehetőségek hiányoztak cukorgyáraink megtartásához, hanem a kormányzati szándék. Ezzel szemben a jelenlegi kabinet elkötelezett a hazai cukorgyártás felélesztése, és az elvesztett pozícióink visszaszerzése iránt - szól a hivatali optimizmus.

Ehhez képest a képviselő kérdésében konkrétumokra kérdezett rá, ám választ nem kapott. Így többek közt azt szerette volna megtudni, hogy mikorra várható a kormány által már sokszor ígért hazai cukorstratégia; hány esetben indult eljárás olyan személyek ellen, akik részt vettek a hazai cukoripar szétverésében; a kormány és a szaktárca milyen konkrét intézkedéssel kívánja segíteni azokat a gazdaszövetkezéseket, melyek 1-1 kisebb cukorgyár üzemeltetésére készülnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.03.05 12:04

@aleva: azért van azokban a diszkontokban elérhető árú 60-70-80%-os csoki is. Nekem speciel a 80%-os már túl keserű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.03.05 12:04

@aleva: Nálunk mi az, ami állandó vagy csak kiszámíthatóan változó?

Ebben a szabályozói környezetben annyira nem csodálkoznék, hogy nem a biztos, de kis nyereséget, hanem a lerablást, kaszálást választják cégeink...

bár milyen cégeink? az utolsó független bonbonetti is ukrán lett... Milyen magyar csoki van ezután?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2013.03.05 11:48

@Kotkodus: A gazdaságosságot úgy is lehet szemlélni, hogy amit nem kell megvenni, mert mi is elő tudjuk állítani, az minden ingyen van, mert nem kell fizetni érte. Akik megtermelik nem kell, hogy várják összetett kézzel a segítséget, hanem van munkájuk. S mindenki boldog. Tudom, hogy ez nem egy közgazdász vélemény. - A mezőgazdaságban vetésforgót kell alkalmazni, azaz nem lehet mindig ugyanazt a növényt ültetni ugyanoda, hiába az termelhető legnyereségesebben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2013.03.05 11:35

@radios: Vettem olyan mogyorós"csokoládét" a Ldl-ben, hogy nem tudtam megenni, úgy tele van nyomva cukorral. Azt hiányolom, hogy hová lettek a jó minőségű hazai termékek? Mind munka lehetne sokak. Ez a problémám.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2013.03.05 11:32

@rigolya: Persze, hogy nem. De mi is tudnánk csinálni svájci minőséget miért nem tesszük?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html