Indul a hálapénzkommandó, a betegekre is vadásznak. Feljelentők kerestetnek?

A kórházi hálapénzt elfogadását már januártól elkezdhetik üldözni a hatóságok, ám mivel nehéz felderíteni, hogyan folyik ezek átadása-átvétele, az egyik lehetőség, hogy a hálapénzt átadók feljelentik az orvosukat.
Komócsin Sándor, 2020. december 14. hétfő, 08:03
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Januártól egy egészségügyi dolgozó a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát. Ez jelenleg nyolcezer forint. A Népszava információi szerint a kormányzat nem vár a szabályok betartatásával és az ellenőrzéssel: januártól már el is kezdné a "vadászatot" a hálapénz-tilalmat megszegőkre.

A napilap sajtómunkásai Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályát is megkérdezték, mikortól és milyen formában működik ez az ellenőrzés, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.

- Nehéz elképzelni, hogyan fogják felderíteni a hálapénz elfogadását a kórházban, tekintve, hogy ez jellemzően szűk körben történik, ahol mások nincsenek jelen - mondta Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért magánszféraprojekt-vezetője. Szerinte az orvosok esetleges megfigyelése - például egyes helyiségek bekamerázásával - súlyos adatvédelmi kérdéseket vet fel.

Ugyanakkor a hálapénzt elfogadó orvosok leleplezhetők adóhatósági eszközökkel, ha például felderítik, hogy a hivatalos jövedelmüknél magasabb színvonalú az életvitelük, de akár betegek bejelentése alapján is van mód lebukásra. A kórházi, rendelői munka során viszont nehezen képzelhető el az orvosokkal szembeni tömeges nyomozati munka, és az őket lebuktató akciók sora.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.12.14 11:40

@mn50231:
Ezen a névtelen bejelentésen én is elgondolkoztam...
Kedves jóakaró névtelenül felnyom valakit. Ezután megjelenik a provokátor, aki próbál 8501 forintot rátukmálni az orvosra?
Kicsit emlékeztet az átkos 50-es évekre, amikor a házkutatásnál valahogy mindig találtak egy 10 dolláros bankjegyet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.12.14 11:36

Volt egy olyan indítása az ügynek, hogy aszongya' béremelés = hálapénz zéró tolerancia.
Egyet értettünk!
Parlamenti savazásig jutott az ügy, de közben történt valami. Valamelyik képviselőnek a kormányoldalon eszébe jutott, hogy ez túl tiszta és átlátszó szabályozás, ami teljesen ellentétes a megszokottal, tehát hígítsuk!
A parlament már egy új szöveget savazott meg.
Ebben az van, hogy az orvosok elfogadhatnak a minimálbér 5%-át meg nem haladó összegű hálapénzt.
Jelenleg a minimálbér 161 ezer forint, azaz 8.500,- Forintot adhatsz az orvosodnak hálád jeléül anélkül, hogy bármelyikőtöket megbaxnának érte. Nem 8501 forintot, hanem max 8.500-at!
Nem kicsit megalázó az orvosoknak és pláne azoknak, akik örültek az eredeti zérótoleranciás törvénytervezetnek! Meglepő, de sokan vannak ilyenek!
A legnagyobb baj az, hogy ezzel végképp kiszolgáltatottá váltak!
Helyzetgyakorlatok 1. :
Ubul bácsi letesz egy borítékot az asztalra, vagy diszkréten becsúsztatja a borítékot a nem levarrott zsebbe.
Az orvos gyorsan előveszi és megszámolja. Ubul bácsi nem ismeri a törvényt, 10 ezret ad. Orvos visszaad 1.500,- Ft-ot?

Helyzetgyakorlat 2.:
Ubul bácsi letesz egy borítékot az asztalra, vagy diszkréten becsúsztatja a borítékot a nem levarrott zsebbe.
Az orvos gyorsan előveszi és megszámolja. Ubul bácsi nem ismeri a törvényt, 10 ezret ad. Orvos visszaadja a 10 ezret. Ubul bácsi megsértődik, mert az ő pénze már nem elég?

Helyzetgyakorlat 3. (a kivédhetetlen):
Ubul bácsi trükkös, meg tán szégyenlős is. Egy bon-bonnal, vagy egyéb csékélységnek látszó ajándékkal kedveskedik az orvosának. Rengeteg példa van rá, a befőttektől a házi süteményekig stb-stb. Akinek van orvos ismerőse, tudna mesélni, főleg azok kapják, akik közismerten nem "elfogadósok"! Ehhez szépen hozzácsomagolja a kibélelt borítékot. Orvosunk vagy rovancsot tart az ajándékozó jelenlétében, vagy tudomásul veszi, hogy adott esetben bilincsben viszik el...

Nagyon megalázó ez az egész, ha lehet még rosszabb, mint a korábbi hálapénz helyzet. Ezzel megalázták azokat is, akik nem fogadtak el hálapénzt, azokat meg akik eddig is hajtottak rá, na azok leszarják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mn50231, 2020.12.14 10:43

Újraindul a gestapo és az ávó "névtelen ügyfeleinek" tobzódása. Addig amíg a gazdag vagy befolyásos (ez itt a jelző helye) szülők gyerekei kerülnek be az orvosi egyetemre, tudván azt, hogy a szerencsétlen betegek vinni fogják nekik a pénzt, hogy egy kicsit tovább élhessenek vagy fájdalmukat csökkentsék, semmi változás nem várható. Képzeld el, hogy betegség miatt kétségbe esett szülőd pénzt ad az orvosnak és ezután feljelentés alapján még be is csukják. A hatalom embereit pedig azonnal előre veszik a gyógyítandók sorába, még csak nem is parancsra, hanem saját, jól felfogott érdekükben. Ugyanis, ha nem ezt teszik, tanulhatnak repülni, szárny nélkül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.12.14 08:44

a képviselő aki ezt megszavazta annak 6 év alatt megduplázódott a fizetése :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html