A Belügyminisztériumtól azt is megkérdezték, hogy miképp végzi ez a hatóság az ellenőrzést, illetve hogy volt-e már "tettenérés", és voltak-e már szankciók. Erre a következő választ kapták: "Figyelemmel arra, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény vonatkozó rendelkezései 2021. március 1-jén lépnek hatályba, a hálapénzzel kapcsolatos új szabályok is csak ettől az időponttól alkalmazhatóak. Ebben az egyfajta átmeneti időszakban a hatóságok az érintettek felvilágosítására és tájékoztatására, valamint a megelőzésre fordítják energiáikat" - olvasható a portálon.

A kormány december végén úgy döntött, hogy erre az évre közel 2 milliárd forintot ad az NVSZ-nek létszámfejlesztésre, valamint a 2020-2022 közötti időszakra szóló, az úgynevezett Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia végrehajtására. A határozatban arról is szó esik, hogy jövőre nagyjából 1,1 milliárd forint fordítható majd ugyanerre a célra - emlékeztet a hvg.hu.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat most Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter irányítása alatt dolgozik, elsődleges feladata a rendőrség, a katasztrófavédelem hivatásos szervei, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Terrorelhárítási Központ, a büntetés-végrehajtási szervezet, az Alkotmányvédelmi Hivatal, továbbá a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat védelme.