Itt ma tíz tonna halat főznek

Mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bajai Halfőző Fesztivál szombaton kora este - tudósított az MTI. Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.
Domokos Erika, 2018. július 14. szombat, 20:59
Fotó: MTI Fotó

A bajaiak és a környékbeleik tízszer több halat fogyasztanak, mint az ország más részein élők: évente nyolcvan kilogrammot. Ezt a példát az agrárminiszter szerint mindenkinek követnie kellene, mivel a hal nagyon egészséges, a magyar tavi gazdaságok kiválóak, "tehát olyan termék és lehetőség van a kezünkben, amellyel élni kell".

Éppen ezért a következő időszak egyik célja az országos halfogyasztás átlagának növelése - mondta Nagy István.

Magyarország büszke a bajai halászlére, és ezért védelem, oltalom alá helyezte - mondta a miniszter, példaértékűnek nevezve a halétket övező hagyományt, azt, ahogyan megbecsülik, és részévé vált a helyiek mindennapi életének.

Az agrárminiszter a bajai halászlé népszerűségét abban látja, hogy közösségben készül, oly módon, amelyet máshol nem tapasztalni.

A helyiek kedvence, a ma már hungarikum bajai halászlé a nevezők bográcsaiban mintegy 10 tonna hal, 1,8 tonna gyufatészta, 1 tonna hagyma, 15 ezer liter víz, 380 kilogramm őrölt pirospaprika és 260 kilogramm só felhasználásával készül.

A városi rendezvények közül a Bajai Halfőző Fesztivál a leghíresebb hagyományőrző ünnep, amely "gasztrokulturális esemény" - mondta Fercsák Róbert (Fidesz-KDNP), Baja város polgármestere -, a Duna partján, a Szent Jánosról elnevezett városrészből évszázadokon át naponta jártak a vízre a bajai halászok, majd hazatérve elkészítették a legfinomabb halászlevet, amelyet mindig társaságban fogyasztottak el.

A halfőző fesztivált Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulóján szervezték meg először. 1996-ban "még csak" 300 kondérban főzték a halétket. Az esemény azóta többnapos programsorozattá vált - írta az MTI.

A kép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.07.14 22:02

@Czirok_a_gasztroblogger: a halászlét jó, friss kenyérrel kell enni. Régi -
sőt megszállott - halászlé-fogyasztóként már arra is rájöttem, hogy a jó halászlé a friss kenyérrel kezdődik, amit - jó esetben - adnak mellé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.07.14 21:56

A halászlé a kedvencem, de el nem tudom képzelni minek abba tészta...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.07.14 21:31

6 vendégnek 26 adagot főznek de inkább a disznóknak haza viszik mint hogy a nézelődőket megkérdeznék kérne e valaki.
- ennyit a bajai vendégszeretetről :) -soha többet ! Még jó hogy volt ellátásunk a szállás mellé :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html