Az ELTE rektoraként es az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökeként arra kérjük az ELTE közösségét, hogy erőnkhöz és lehetőségeinkhez mérten vegyünk részt együtt az árvíz elleni védekezésben, a nehéz helyzetbe jutottak segítésében - ez a felhívás áll az egyetem honlapján, ahol az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán keresztül jelentkezni is lehet a munkára.

Mezey Barna, az ELTE rektora és Kalina Gergely, az EHÖK elnöke közös levélben is felhívja a figyelmet az árvíz elleni védekezés fontosságára. Az egyetem vezetése úgy döntött, hogy a mentésben résztvevő hallgatók számára biztosítja a vizsgahalasztás lehetőségét. A közleményben az áll, a dunai árhullám lakóhelyeket és intézményeket fenyeget, ezek védelme érdekében összetartásra és segítő kezekre van szükség. Mezey Barna rektorként arra kéri az ELTE közösségét, hogy erőikhez és lehetőségeikhez mérten vegyenek részt az árvíz elleni védekezésben, a nehéz helyzetbe jutottak segítésében".

Az árvízvédelemben segítő hallgatók számára biztosított a vizsgahalasztás lehetősége is. A vizsga alóli felmentésen túl a hallgatókat a segítség is motiválja. Erre utal, hogy a Hallgatói Hálózat is várja a hallgatókat, és közösségi oldalakon keresztül tudatja, hol, milyen körülmények között lehet jelentkezni a munkára.