Hamarabb hazaküldik a betegeket szeptembertől

A korszerű technológiák miatti gyorsabb gyógyulással magyarázza az OEP az ápolási napok csökkentését - írja a Világgazdaság.
Leszák Tamás, 2009. szeptember 3. csütörtök, 08:43

Kevesebb ápolási napot számolhatnak el szeptembertől az egyes betegségek gyógyításáért a kórházak. Ezt a korszerűbb technológiák alkalmazásával, s így a gyorsabb gyógyulással magyarázza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) - olvasható a Világgazdaság mai számában.

A módosított finanszírozási rendelet szerint azt is ellenőrzi majd az OEP, hogy csak az arra jogosult intézmények végeznek-e adott kezelési formákat, illetve ezentúl nem lehet elszámolni társult betegségeket, bizonyos esetekben pedig csak az olcsóbb, generikus gyógyszeres terápiát alkalmazhatják.

A lap által megkérdezett korházi vezetők szükségesnek tartják az ésszerűsítést, azonban véleményük szerint az intézkedés egyelőre túlzottan korai, célszerűbb lett volna a kórházakban most befejezett gyógyítási költségelemzések várhatóan a jövő hónapban elkészülő összegzését megvárni. Ráadásul a korszerűbb technológiák alkalmazása drágább a kórházaknak, így a csökkentett tb-díj nem fedezi azok tényleges költségét.

HOZZÁSZÓLÁSOK