Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány miatt leállásra kényszerült foglalkoztatók jelentős része nem szeretné elküldeni az alkalmazottait, ugyanakkor gondot okoz, hogy sok cég az önhibáján kívül bekövetkezett szünet alatt nem tud bért fizetni. Emiatt sok munkáltató kifejezetten támogatja, hogy a munkavállalók - megtartva eredeti munkaviszonyukat - az átmeneti időszakra máshol helyezkedjenek el, ezzel lehetővé téve a jövedelemszerzésüket - mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alelnöke a napilapnak.

Korábban nem tapasztalt jelenség figyelhető meg a munkaerőpiacon: szinte azonnal megrohamozták a régóta betöltésre váró álláshelyeket olyan alkalmazottak is, akiknek nem szűnt meg a munkaviszonyuk, de foglalkoztatójuk átmenetileg nem tud munkát adni, így bért fizetni.

Egyelőre nem minden ágazatot ért el a járvány okozta krízis, sok területen még mindig jellemző a munkaerőhiány - ilyen a szállítási és raktározási terület, valamint a kiskereskedelem és az egészségügy.

Száz-, de akár kétszázezer ember veszítheti el állását rövid távon, ugyanakkor hosszan tartó, éveken át fennmaradó munkanélküliségre nem számítunk, akár még az idén újra stabilizálódhat a munkaerőpiac

- fogalmazott az MGYOSZ alelnöke.

A gazdasági szereplők túlnyomó többsége jelenleg csak átmeneti válsággal számol, és azt várja, hogy a járvány lecsengésével folytathatja a tevékenységét. A folytatáshoz pedig nélkülözhetetlen a munkaerő, ezért akinek lehetősége van rá, ameddig csak lehet, megtartja az alkalmazottját.

Nagy a bizonytalanság, mivel senki sem tudja, meddig tart a jelenlegi helyzet, s azt követően a gazdaság milyen gyorsan jut túl a krízisen. Ha gyorsan visszaáll a stabilitás, akkor elérhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank várakozása szerinti négyszázalékos munkanélküliséggel záródjon 2020.

A kormányzati intézkedésektől is függ, hány munkahelyet sikerül megtartani az átmeneti időszakban - tette hozzá Rolek Ferenc. A gyáriparosok üdvözlik az eddig elfogadott, elsősorban adó- és járulékkönnyítési intézkedéseket, viszont további lépéseket is szükségesnek tartanak, akár a több európai országban elfogadott állami bértámogatást.