Bár nem volt kormányülés a héten és a következő ülésre is csak jövő kedden kerül sor, Lázár János megtartotta 19. "kormányinfóját". A Miniszterelnökséget vezető államtitkár többek között megismételte, hogy az 2007-20113 közötti uniós költségvetési támogatásokból Magyarország az utolsó eurócentet is lehívja, így példa nélküli módon a támogatási keret száz százalékát felhasználhatja az ország - fogalmazott a miniszter.

Lázár azt is bejelentette, hogy a keddi ülésen a kormánynak arra tesz javaslatot, hogy a most indult 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus teljes 12 ezer milliárd forintos pályázati keretét már 2017. június 30-ig pályáztassák meg. Egy ilyen döntéssel az ország abban a helyzetbe kerülhetne, hogy öt év maradna pályázati pénzek lekötésére - tette hozzá a miniszter - vagyis így szinte kizárható a forrásvesztés. Más kérdés, hogy ezzel a döntéssel a kormány a kész helyzet elé állítaná a 2018-ban megalakuló új kormányt - akármelyik párt is kerül hatalomra.

A miniszter elmondta, hogy a jövő heti kormányülésen a menekültkérdésekről, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohányipari cégekre kivetett egészségügyi hozzájárulásról is döntenek. Mint ismert, a két adót az Európai Bizottság felfüggesztette annak versenyellenessége miatt. Várhatóan a tárgyal a kormány az autó- és fogyasztási hitelesek megsegítéséről is.

A kormány munkájának értékelésére augusztus 25-én kerül sor egy "kormánykonferencia" keretében, amely egy kibővített kormányülés lesz. A tanácskozásra meghívták többek között Patyi Andrást, az Államreform Bizottság vezetőjét, Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, Vukovich Gabriella KSH-elnököt, Matolcsy Györgyöt, az MNB és Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék első emberét is. A hozzászólókat a miniszterelnök választotta ki. A tartalmi értékelés után jönnek a személy értékelések - a minisztereket és államtitkárokat érintő személy döntésekről, esetleges cserékről szeptember végéig meghozza döntését Orbán Viktor - mondta Lázár János. Korábbi hírek/találgatások szerint a kormány átalakítása elsősorban az államtitkárokat érinti, minisztercserére kisebb az esély.