Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő 2018-ra összeállított menetrendjében Magyarország először június 1-jén, vagyis jövő pénteken, ezután november 23-án kerül sorra - írta az MTI.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, a kialakult gyakorlatnak megfelelően - más európai uniós szuverén adósok osztályzati felülvizsgálataihoz hasonlóan - minden esetben pénteki napokra. A cégek rendszerint a felülvizsgálat napjának éjjelén, Londonban jelentik be döntésüket.

Az idei felülvizsgálati sorozatot a Standard & Poor's (S&P) kezdte február 16-án. A cég akkor megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek BBB mínusz/A-3 szintű, befektetési ajánlású besorolását, és érvényben hagyta az osztályzaton a felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást is. A cég 2018-ra szintén két vizsgálati időpontot jelölt ki: a februári értékelés után augusztus 17-én veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Fitch Ratings idei első vizsgálati időpontja március 9-én volt. Aznap ez a hitelminősítő is megerősítette Magyarország devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű államadósságának "BBB mínusz" szintű besorolását, ugyancsak változatlan pozitív kilátással.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta a befektetésre ajánlott sávban - a Fitch és a Standard & Poor's "BBB mínusz", a Moody's ugyanennek megfelelő "Baa3" osztályzattal - tartja nyilván Magyarországot.

Fotó forrása: Shutterstock