Az államtitkár egy szolnoki konferencián tartott előadásában úgy vélte, hogy a PPP-szerződések ügye júniusban kerülhet a kormány elé, és - a döntésnek megfelelően - az előnytelen szerződések megszüntetése akár néhány héten belül elkezdődhet.
A szaktárca - a felelős állami gazdálkodás jegyében - a következmények gondos mérlegelése után az állam számára előnytelen minden gazdaságtalan PPP-megállapodást megszüntet, így a költségvetés hosszú távú terhei megközelítőleg 400 milliárd forinttal csökkenhetnek.

Nem az érintett kör kárpótlása a cél, hanem a valós értéken történő elszámolás, a kockázatos projektek független igazságügyi szakértők által megállapított valós beruházási értéken történő kiváltása, más, gazdaságos finanszírozási lehetőségek feltárása - emelte ki az államtitkár. A beruházások jelenértékét megvizsgálva kiderült, hogy a magántőke bevonásával elkészült beruházás az állam és az önkormányzatok által vállalt kötelezettségek mindössze harmadába, negyedébe került.

Magyarországon mintegy 100 állam által finanszírozott PPP-program fut. A köz- és magánszféra együttműködésében épült 54 oktatási intézmény, 34 sportlétesítmény, 4 autópálya-szakasz, 2 börtön, a Művészetek Palotája és a Berlini Collegium Hungaricum.