"Ezt a döntést nem hozhatom meg egyedül" - fogalmazott Mariano Rajoy, hozzátéve, hogy pártjának még elemeznie kell a javaslatokat. A Ciudadanos feltétele a korrupciós ügyekbe keveredett politikusok eltávolítása a köztisztségekből, a politikusi kiváltságok és a korrupció megbocsátásának megszüntetése.

Továbbá egy új választási törvény elfogadása, a miniszterelnöki mandátum betöltésének maximálása két parlamenti ciklusban, illetve parlamenti vizsgálóbizottság felállítása a konzervatív Néppárt (PP) feltételezett illegális finanszírozásának tisztázására.

Mariano Rajoy hangsúlyozta: pozitívnak látja a Ciudadanos kezdeményezését, de a szocialista párt (PSOE) együttműködése nélkül "lehetetlen", hogy megalakuljon az új kormány, és az is, hogy ne kelljen újra - egy éven belül már harmadszor - választásokat tartani Spanyolországban.

A szocialista párt eddig elzárkózott attól, hogy bármilyen módon segítse a konzervatívok kormányalakítását.

Spanyolországban a tavaly decemberi és az idén júniusi parlamenti választásokat is a Néppárt nyerte, de kis fölénnyel, és - ahogy fél éve - ez most sem elég az önálló kormány létrehozásához.

A Néppártnak a 350 fős törvényhozásban 137 mandátuma van, a Ciudadanosnak pedig 32 képviselője.

A miniszterelnök parlamenti megválasztásához az első szavazáson abszolút többségre, 176 képviselő támogatására van szükség. Sikertelenség esetén az újabb szavazáson már elég az egyszerű többség, azaz a ténylegesen voksoló képviselők többségének támogatása.