A helyi önkormányzatok adósságkonszolidációjának első lépéseként az ötezer fő alattiak adósságának teljes egészét az állam 2012. december 28-áig visszafizette. Ennek eredményeként 1700 önkormányzat és tíz többcélú kistérségi társulás 3848 szerződéséből eredő 74 milliárd forint értékű adósságot jelentett. Az összeg csaknem harmada (24 milliárd forint) - nagyrészt svájci frankban denominált - devizaadósságból származott - derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Varga Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő írásos kérdésre adott válaszából.

Nem minden kis települést fizetnek ki

E körben a legmagasabb egy főre jutó adóssággal rendelkező 14 önkormányzat azonban nem részesült tavaly adósságkonszolidációban, őket az állam csak 2013. első félévében teszi - részben - rendbe, ezen helyhatóságok átvállalással érintett összes adósságállománya mintegy 13 milliárd forint.

A költségvetési törvény szabályozásának megfelelően a 2012. december 12-én adósságrendezési eljárás alatt állt önkormányzatok adóssága csak az adósságrendezési eljárás lezárása után konszolidálható, hogy a két folyamat (a konszolidáció és az adósságrendezés) ne akadályozza egymást. Az érintett önkormányzatok 2011 végi adóssága 5,3 milliárd forint volt.

Most jön a következő lépés

A folyamat második lépése a nagyobb, 5 ezer fő fölötti települések adósságának kezelése lesz. Ezen önkormányzatoknál jellemzően a feladatok kisebb része kerül át az államhoz és fiskális kapacitásuk is jelentősebb, mint kisebb társaiké. Igy esetükben az idei első félévben részleges adósságátvállalást valósít meg a kormány. Az átvállalás mértékének alapját - a korábban bejelentetteknek megfelelően - az egyes önkormányzatok egy főre jutó adóereje határozza meg.

Ha az átvállalással érintett önkormányzat adóerő-képessége a településkategóriája adóerő-képessége korrigált átlagának

- 100 százalékát eléri vagy meghaladja, az adósság 40 százaléka,

- 75 és 100 százaléka között van, az adósság 50 százaléka

- 50 és 75 százaléka között van, az adósság 60 százaléka

- 50 százaléka alatt van, az adósság 70 százaléka

az állami adósságátvállalás alapja. Az adóerő-képességgel nem rendelkező önkormányzatok, valamint a fővárosi és a kerületi önkormányzatoknál a 40 százalék az alap.

Az 5 ezer fő feletti önkormányzatok adósságátvállalása 2013. június 28-áig lezajlik - ígéri a miniszter. A konszolidáció szabályozását a 2013-as költségvetési törvény tartalmazza. E szerint az érintett önkormányzatok 2013. január 11-ig szolgáltattak adatot az átvállalással érintett, 2012. december 31-én fennálló adósságukról. Ennek nyomán 1020 milliárd forint adósságállomány került az adatszolgáltatásba, amelyből 8,5 milliárd forint állam által átvett intézményhez kötődik, igy az teljes mértékben konszolidálva lesz.

Mindenkivel tárgyaltak

Ezt követően január 22. és február 6. között a nemzetgazdasági és a belügyi tárca képviselőiből álló tárgyalódelegációk egyenként tárgyaltak az érintett önkormányzatokkal. E tárgyalások felmérték az egyedi körülményeket is, amelyek indokolhatják, hogy helyenként a tényleges adósságátvallás meghaladja az adóerő-képességen alapuló besorolás szerinti mértéket. A két illetékes miniszter február 28-áig írja alá az adósságátvállalásról szóló megállapodást az önkormányzatokkal. E folyamat jelenleg is zajlik.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. a megállapodásokban rögzített mértékeknek megfelelően 2013. június 28-ig vállalja át az adósságot. Erről az ÁKK az önkormányzatokkal és a hitelezőkkel szerződést köt. Ezt követően lesz csak nyilvános, hogy önkormányzatonként pontosan mekkora az átvállalás - derül ki a válaszból.