BUX
40021

Hamarosan kiderül, mennyit kereshet az MNB a Giro-n

A BDO Magyarország Tanácsadó Kft. nyerte el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) beszerzési eljárását a GIRO Zrt.-ben lévő részvénycsomagjának értékbecslésére.

Domokos László, 2010. július 29. csütörtök, 16:02

A kft. feladata az lesz, hogy a részvénycsomagról értékbecslést készítsen a 2010. június 1-jén fennálló valós piaci érték alapján, majd a vizsgálat eredményéről magyar és angol nyelvű értékelési jelentést készítsen. A július 19-án aláírt megbízási szerződés alapján a megbízási díj nettó 1,75 millió forint. A BDO Magyarország a munka elvégzésére harminc napja van.

Az MNB korábban azt közölte, hogy a készítendő értékbecslés célja, hogy támpontot adjon a GIRO Zrt.-ben lévő 7,29 százalékos jegybanki tulajdonrész értékesítéséhez. A jegybank hosszú távon csak olyan cégekben kíván tulajdonos lenni, amelyekben a tulajdonlás a jegybanki alapfeladatok ellátását segíti vagy nélkülözhetetlen.

A most kiírt beszerzés célja, hogy a GIRO jövőbeli eladása a lehető legjobb áron történjen meg. Az MNB a nyereségét a jegybanktörvény alapján befizeti az államkasszába, így az értékesített részvénycsomagon elért esetleges nyereség is az adófizetők terheit csökkenti.

A GIRO Zrt-t 1988-ban 11 pénzintézet és az MNB alapította, jelenleg 27 részvényese van, a társaság jegyzett tőkéje 2,5 milliárd forint.