Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A KSH május 4-én kiadott első becslése szerint márciusban a kiskereskedelmi forgalom - az elemzők várakozást felülmúlva - a nyers adat szerint 8,5, naptárhatástól megtisztítva 7,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az első negyedévben a kiskereskedelmi forgalom növekedése naptárhatástól megtisztítva 7,2, a nyers mutató szerint 7,7 százalékos volt - írja az MTI.

Márciusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 7 százalékkal nőtt a forgalom, ami csaknem duplája a februári 3,6 százalékos ütemnek. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,8 százalékkal nőtt a forgalom, ami viszont fél éve a legalacsonyabb növekedés és jelentős lassulás a februári 9,2 és a januári 12,5 százalék után. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, a kiugró februári 9,8 százalékot követően.

Az első negyedévben a nem élelmiszer jellegű iparcikkek értékesítése változatlan áron számolva 9,7 százalékkal nőtt, az üzemanyag-fogyasztás 7,5 százalékkal, míg az élelmiszereké 5,1 százalékkal emelkedett. (Nő a feszültség - utolérte a vész a magyar közérteket.)

A vártnál erősebb márciusi forgalomnövekedést elsősorban az élelmiszerfogyasztás mozgatta, amely mögött vélhetően egyrészt a 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványok, másrészt pedig a korai húsvét állhatott.

A kiskereskedelmi forgalom alakulása, azaz a lakossági fogyasztás jelentős szerepet játszhatott abban, hogy a KSH előzetes adatai szerint az idei első negyedévben 4,4 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 4,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) éves összehasonlításban.