Hamarosan lehet pénz - VM

Az Európai Unió napokon belül újabb javaslattal állhat elő az orosz embargó miatt hátrányt szenvedett zöldség- és gyümölcstermesztők megsegítésére - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára vasárnap a Kossuth Rádió Krónika című műsorának.
MTI-Eco, 2014. szeptember 21. vasárnap, 18:50
Fotó: Reuters

Feldman Zsolt szerint ennek tervezete - amelyet a tagállamok már megismerhettek - egy mennyiségi kvótát határoz meg valamennyi tagállam számára az elmúlt évek orosz exportteljesítménye alapján. A kvóta felhasználásának módjáról a tagállamok szabadon dönthetnek. A tárca jelenleg a tervezet véglegesítésére vár.

A támogatási eljárást ennek értelmében még idén lebonyolítanák.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szeptember 12-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Magyarország haladéktalanul az Európai Unió Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség- és gyümölcstámogatás ügyét, miután Brüsszel szeptember 10-én felfüggesztette az orosz importkorlátozással érintett termelők megsegítésére korábban megnyitott 125 millió eurós keretösszegű intézkedés végrehajtását, mert a pénz elfogyott.

Az MVH akkori kimutatása szerint 226 jelentkező adott be előzetes igénylést, ők azonban a korábban kiírt pályázatból nem részesülhetnek. Az FM kedden azt közölte az MTI-vel: a kormány azonnali anyagi segítséget nyújt az almatermelőknek; nem vár Brüsszelre, hanem 3,16 milliárd forint értékben indít programot a kialakult helyzet kezelésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

illiber, 2014.09.21 20:01

..na végre ,mire vártak ,tapsra ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html