Idén júniusban 51, júliusban 37, augusztusban pedig 38 gépkocsivezető kereste meg a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát, hogy kiderítse, hány büntetőpontot gyűjtött össze. Ennek lekérdezése ma még kicsit bonyolult, hiszen nem működik az Ügyfélkapu rendszerén keresztül. A hivatal sajtóosztályának tájékoztatása szerint céljuk, hogy a jövőben saját portálukon gyorsan, és könnyen hozzáférhessenek az állampolgárok.

Az InfoRádióhoz eljuttatott közlemény szerint a közúti közlekedési előéleti pontrendszer adatszolgáltatásra vonatkozó fejlesztések tervezési szakaszban vannak. Az elképzelések szerint nem az Ügyfélkapun, hanem a hivatal honlapján lévő Webes Ügysegéd rendszerében működik majd a lekérdezés.

Ma már egyébként több ügy is intézhető ily módon. Például erkölcsi bizonyítvány igénylése vagy ellenőrzése, vagy személyi igazolvány elvesztése ellopása is jelenthető ezen a felületen.

A Hivatal honlapján 2013. január 1. óta elérhető a Webes Ügysegéd alkalmazás, amelynek célja az ügyfelek és a hatóság adminisztratív terheinek csökkentése, a teljes körű elektronikus ügyintézés megvalósítása.

Ha valaki arra kíváncsi, hogy hány büntetőpontot gyűjtött össze, egy kérelmet kell írnia a hivatalnak. Ezt elküldheti postán, email-ben és faxon is. A tájékoztatás ingyenes. Az ügyintézési határidő pedig 21 nap.

Ha valaki előéleti pontot kap, arról a hatóság mindig küld tájékoztatót. A Nyilvántartó pedig hivatalból értesíti a járművezetőt, ha pontjainak száma elérte a 13-at.

Ha a járművezető nyilvántartott pontjainak száma elérte vagy meghaladta a 18-at, akkor a hatóság visszavonja a járművezető jogosítványát. A sofőrnek pedig utánképzésen kell részt vennie.

A járművezető önkéntes utánképzéssel is csökkentheti nyilvántartott pontjainak számát. Erre bármelyik kormányhivatalnál jelentkezhet. Ezt követően a hivatal jelöli ki azt az intézményt, ahol részt kell venni egy tanfolyamon.

Az utánképzés hasonlít egy KRESZ oktatáshoz, felmérik a közlekedési ismereteket, próbavezetést tartanak és pszichológiai vizsgán kell részt vennie a sofőrnek. A képzés költsége és időtartalma változó, ez a jogosítvány kategóriájától függ.