Hamarosan sok minden kiderül a magyar gazdaságról

Kevés statisztikai adat lát napvilágot a jövő héten, ezek közül az első negyedéves bruttó hazai termék (GDP) alakulásának előzetes adatai számíthatnak leginkább a piac érdeklődésére.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 14. vasárnap, 08:46
Fotó: Napi.hu

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a GDP idei első negyedéves alakulásáról az első becslését. A bruttó hazai termék (GDP) volumene a tavalyi 4. negyedévben 1,6 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások és a mezőgazdaság járult hozzá. 2016-ban a GDP 2,0 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző évhez képest 1,8 százalékkal nőtt - írja az MTI.

Pénteken a keresetek január-márciusi alakulásáról közöl jelentést a KSH. Februárban a bruttó és a nettó átlagkereset 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári 10 százalékos emelkedés után. A 2,9 százalékos februári inflációval számolva a reálkeresetek 7,6 százalékkal emelkedtek a januári 7,5 százalékot követően. A növekedésre elsődlegesen a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, továbbá a költségvetési szféra újabb területeit - az egészségügyi és a kulturális munkakörökben dolgozókat - érintő keresetrendezés volt hatással - tette hozzá a jelentés. (A nyártól jöhet az igazi pénzromlás.)

HOZZÁSZÓLÁSOK