A míves bankók megjelenésben semmiben sem maradnak el a forinttól, sőt egy az egyben váltják majd a kettőt. Aki viszont dukáttal fizet, az kedvezményekre számíthat Hegyalja szerződött kereskedőinél és szolgáltatóinál - írta a hirado.hu.

Ezzel az ország negyedik helyi fizetőeszköze lesz a tokaji dukát, Tokaj-Hegyalja pénze. A dukát bevezetését egy olyan cégre, a Hajdúnánási Holding Zrt.-re bízták, amelynek már van tapasztalata ezen a területen, hiszen ez a vállalkozás üzemelteti Hajdúnánáson a Bocskai Koronát is.

A helyi pénz erősíti a közösséget, az összetartozás érzését adja, és arra ösztönöz, hogy a Hegyalján megkeresett pénzt itt is költsük el - fogalmazott a Helyi Híradók kérdésére Tatárka József, Mád polgármestere. Véleménye szerint a dukátban bátran megbízhatnak a kereskedők és a vásárlók egyaránt, mivel előállítását és kibocsátását az MNB felügyeli. A bankók névértéke a forint címleteinek megfelelően 500-tól 20 ezerig terjed, a váltás pedig egy az egyben zajlik majd.

A monetáris politikában nagyobb teret kellene engedni a pénzhelyettesítő eszközöknek - mondta a Magyar Nemzetnek Varga István, a Helyi Pénzek Szövetségének elnöke. A jegybank egy korábbi tanulmánya szerint a vállalkozások elszámolásának fele 50 kilométeres sugarú körön belül valósul meg, így az importfüggőség kiváltásán túl is van lehetőség a helyi gazdaságokban.

A következő hónapokban várhatóan a régió minden településén nyílnak majd irodák, ahol dukátot lehet vásárolni vagy forintra visszaváltani. Mádon már kijelölték a váltó helyét és a tervek szerint nyáron életre kelhet a helyi pénz- árulta el a polgármester. Tatárka József szerint a mádi borászatok, vendéglők és általában a helyiek várják már a bevezetését, mert úgy érzik: a helyi vállalkozókat fogja helyzetbe hozni a rendszer. Az elfogadóknál 3-5 százalékos kedvezményt tart reálisnak.

Az új fizetőeszközzel kapcsolatos hivatalos ügyeket a Hajdúnánási Holding Zrt. intézi majd és a Tokaj-hegyaljai települések külön-külön állapodnak meg a céggel annak használatról.

A remények szerint az ország más pontjain már jó ideje működő és sikeres helyi fizetőeszköz nálunk is megmutatja gazdaságélénkítő hatását - fogalmazott Tatárka. Sopronban a kékfrank, Hajdúnánáson a Bocskai korona, a balatoni régióban pedig a balatoni korona látja el ezt a szerepet.