A parfümök szinte kivétel nélkül hamisítványok voltak - mondta Leopold Róbert, a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője a napilapnak. Szavai szerit a legfontosabb, hogy a hamis parfümök használata veszélyt jelenthet az egészségre, hiszen nem lehet tudni, hogy mi van a kis tartályban.

Egyes esetekben a vizsgálat azt mutatta ki, hogy némi illatanyaggal ellátott víz volt az üvegben. Akadt olyan is, amelyben káros hatású vegyi anyag volt, ahogy állati eredetű vizeletet is találtak már ilyen folyadékban.

Az illegális parfümök jellem­zően a Távol-Keletről érkeznek, azonban egyre gyakrabban fordul elő, hogy az ilyen árut közel-keleti és észak-afrikai országokból próbálják behozni Magyarországra - fogalmazott Leopold. Többször talált a hatóság hamis illatszereket távol-keleti állampolgárok által működtetett üzletekben, de közel-keleti, román és magyar állampolgárságú árusoktól is foglalt le szép számmal jogsértő árut a NAV.

A legtöbbször nagyobb kiszereléssel találkoznak a pénzügyőrök, a pénzügyi nyomozók, vagyis általában száz milliliteres üvegekről van szó, de előfordulnak kisebbek, azaz ötven és harminc milliliteres hamisítványok is.

Bár az utánzatok rendszerint silány minőségű termékek, de egyre gyakoribb, hogy a hamisítvány a megtévesztésig hasonlít az eredeti parfümre - számolt be a szóvivő.