BUX
38998

Hamisították az üzemanyagot, lebuktak - mutatjuk a képeket

Bitumenhígítót adtak el dízelként, tízmilliókat csaltak el.

Napi.hu, 2014. június 19. csütörtök, 09:05

Heves megyében csaptak le a NAV pénzügyi nyomozói egy illegális olajkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetre. Az adóhatóság közleménye szerint az elkövetők Bosznia-Hercegovinában vásároltak bitumen-hígítót, amit papíron Romániában értékesítettek, de végül Magyarországon adták el gázolajként. Közel százezer litert értékesítettek, amivel több mint tizenöt millió forint jövedéki adót és tizenkét millió forint áfát csaltak el.

A nyomozók egy újabb szállítmány érkezésekor csaptak le, a beérkezett kamionon 26 ezer liter bitumenhígító volt. Az anyagot egy magyar cég nevében vették, és papíron Romániába értékesítették. Valójában az ásványolajat egy éppen nem üzemelő egri benzinkút telephelyén fejtették le, és onnan nagyobb tételekben adták tovább. Az okozott adóhiány fedezeteként lefoglalták a szállító kamiont, egy autót és tizenegymillió forint készpénzt.

Forrás: NAV

A hígítót a környékbeli nagyfelhasználók (mezőgazdasági termelők, egyéb munkagépeket üzemeltetők) részére adták el, normál benzinkutakra nem került - tájékoztatta Kovács Dorina sajtóreferens a Napi.hu-t. Hozzátette: a bitumenhígító alapesetben 92 százalékban ugyanaz, mint a törvényi előírásoknak megfelelő gázolaj, de szellőztetéssel, bizonyos aromás anyagok kipárologtatásával ez az érték 96 százalékra emelhető, így az üzemanyagként történő felhasználás során - ellentétben azokkal az esetekkel, amikor ún. bázisolajat vagy gyakorlatilag vizet adnak el gázolajként - minőségi probléma nem volt.

A pénzügyi nyomozók három férfit hallgattak ki gyanúsítottként költségvetési csalás és jövedéki orgazdaság miatt, majd kezdeményezték előzetes letartóztatásukat is, amit a bíróság elrendelt.