Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot egyes társadalmi csoportok számára. Ez azt jelenti, hogy a gyermeket nevelő szülőknek, a nyugdíjasoknak, az álláskeresőknek és a közfoglalkoztatottaknak nem kell törlesztőrészletet fizetniük jövő év június 30-áig. Azokra a vállalkozásokra is vonatkozik a lehetőség, amelyek bevétele 25 százalékkal csökkent - idézi az MTI a politikust.

A számítások szerint 752 ezer szerződést, azaz a családtagokat is figyelembe véve jóval több mint egymillió embert érinthet ez a lehetőség. Az augusztusi adatok alapján:

 

  • a gyereket nevelők képezik a moratóriumot igénybe vevők legnagyobb, 512 ezres csoportját, hitelállományuk 1178 milliárd forintot tett ki.
  • A 160 ezer nyugdíjas hitele 368 milliárd forintra rúg.
  • A 64 ezer álláskereső 147 milliárd forintos hitelére veszi igénybe a törlesztés felfüggesztésének lehetőségét.
  • A legkevesebben a közfoglalkoztatottak vannak, 16 ezren, 37 milliárd forintnyi hitellel.

A lakossági moratórium meghosszabbítása az eddigi résztvevőknek közel 47 százalékát érintheti. Tartozásuk 1730 milliárd forint, ami a moratóriumot jelenleg igénybevevők hitelének 50 százaléka. A vállalatok közül 15-20 százaléknyi, körülbelül 10-12 ezer minősülhet sérülékenynek, ennyi céget érint az új lehetőség.