Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szombati kormányinfón bejelentette, hogy 1345 milliárd forint jut a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására.

GDP, bruttó, nettó

Ez óriási összeg, például a  46 787 milliárd forintos 2019-es komplett GDP közel 3 százalékát jelenti. Kézzelfoghatóbb, ha - szigorúan hipotetikus számítással - az átlagfizetésekkel összevetjük a kérdéses összeget.

Magyarországon a havi bruttó átlagkereset a KSH hivatalos adatai szerint idén januárban 375 ezer forintot tett ki, ebből az adott dolgozó 250 ezer forint nettót kapott meg kedvezmények nélkül.

A munkáltatónak pedig egy 375 ezres bruttó fizetéssel rendelkező alkalmazott összesen a különböző plusz terhekkel - például járulékokkal - együtt majdnem 450 ezer forintjába kerül. Ez egyben azt is jelenti, hogy lényegében a 250 ezer forintos nettó esetében 200 ezer megy az államkasszába különböző adók, járulékok formájában. Ha mondjuk a kormány esetleg valóban így osztana pénzt, akkor nem lenne logikus a bruttó fizetésekből elvonni az adót, ezért jobb megnézni az átlagos nettót.

Mire elég a 1345 milliárd?

Tehát az 1345 milliárd forintból majdnem 1,8 millió ember kaphatna három hónapon keresztül 250 ezer forintos átlagos nettó fizetést.

Féléves távlatban - maradva az előbbi hipotetikus logikánál - 900 ezer ember juthatna ekkora összeghez havonta. Ha pedig egy évre oszlana el a 1345 milliárd, akkor több mint 448 ezer embernek juthatna belőle negyedmillió forint.

Fontos, hogy a fenti fizetésmatek csak az 1345 milliárd forintos összeg nagyságrendjeit mutatja be, ilyen mértékű pénzosztásra várhatóan nem kerül sor, mert drága mulatság. Ugyanis nagyon rövid időn belül megdobná az adósságot, ennek pedig újabb komoly költségei lennének.