Hányan jöttek letelepedési államkötvénnyel Magyarországra? - Pintér válaszolt

Ez év március végéig 3490 letelepedési államkötvényt jegyző külföldi kapott Magyarországon tartózkodási engedélyt, a családtagjaik száma pedig 6148 fő. Letelepedési engedélyt 2249 személy kapott, az ő családtagjaik száma pedig - akik szintén letelepedhetnek az országban - 3871. A számokat Pintér Sándor belügyminiszter közölte két szocialista képviselő kérdésre válaszolva.
Németh Géza, 2016. április 25. hétfő, 20:10
Fotó: Napi.hu

A Harangozó Tamás és Demeter Mária MSZP-s képviselők a következő kérdést tették fel Pintér Sándor belügyminiszternek: "Hány személy vándorolhatott be Magyarországra némi kölcsön nyújtása fejében? "

A kérdés előzménye, hogy a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerint nemzetgazdasági érdekből kaphat tartózkodási engedélyt az a személy, aki igazolja, hogy ő - vagy pedig a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság - legalább 300 ezer euró össznévértékben rendelkezik olyan vállalkozás által kibocsátott, legalább ötéves futamidejű értékpapírral, amely vállalkozás a törvényben meghatározottak szerint letelepedési államkötvényt jegyez le. A magyar államnak ebben a formában kölcsönt nyújtó, tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi 6 hónap elteltével letelepedési engedélyt is kaphat. A törvény a befektető családtagjainak is biztosítja a tartózkodási és letelepedési engedély megszerzését.

A képviselők első konkrét kérdése úgy hangzott, hogy 2016. március 31-éig hány személy kért tartózkodási engedélyt, a 300 ezer eurónyi értékpapír lejegyzésére tekintettel? Közülük hányan kaptak tartózkodási engedélyt? Hány személy kérelmét utasították el nemzetbiztonsági indok alapján? A tartózkodási engedélyt megszerzők mely országok állampolgárai közül kerültek ki?

A miniszter a válaszát azzal kezdi, hogy - nemzetgazdasági érdekre tekintettel - befektetőként 3515 fő nyújtott be tartózkodási engedély iránti kérelmet és közülük 3490 fő kapott tartózkodási engedélyt. Nemzetbiztonsági indok alapján egy tartózkodási engedély iránti kérelmet sem utasítottak el.

A tartózkodási engedélyt szerzett befektető családtagjaként 6220 fő nyújtott be kérelmet és közülük 6148 fő meg is kapta azt. Nemzetbiztonsági indok alapján tartózkodási engedélyt ebben a csoportban sem utasítottak el.

Kik kapták az engedélyt?

Tartózkodási engedélyt kínai, orosz, iráni, ukrán, pakisztáni, szír, iraki, török, szaúdi, libanoni, kazah, egyiptomi, jordán, algériai, líbiai, azerbajdzsáni, tunéziai, üzbég, vietnami, indiai, marokkói, St. Kitts and Nevis-i, jemeni, nigériai, palesztin, dél-afrikai, afgán, amerikai, bahreini, bangladesi, belorusz, gaboni, katari, belizei, hongkongi, kanadai, kirgiz, szudáni, thaiföldi és togói állampolgárok kaptak.

Hányan kértek letelepedési engedélyt?

A második konkrét kérdés azt tudakolta, hogy a tartózkodási engedéllyel rendelkező befektetők közül hányan kértek  letelepedési engedélyt? A miniszter válasza szerint 2456 fő nyújtott be kérelmet és közülük 2249 fő kapott letelepedési engedélyt. Jogerősen, nemzetbiztonsági indok alapján letelepedési engedély iránti kérelmet nem utasítottak el.

Az ő családtagjaik közül 4300-an akartak letelepedni Magyarországon, közülük 3871-en kaptak erre lehetőséget. Ebben a csoportban sem utasítottak el senkit nemzetbiztonsági indok alapján.

Letelepedési engedélyt kínai, orosz, pakisztáni, iráni, szír, ukrán, török, libanoni, iraki, egyiptomi, kazah, tunéziai, jordán, azerbajdzsáni, palesztin, St . Kitts és Nevis-i, szaúdi, líbiai, üzbég, vietnámi, algériai, jemeni, afgán, amerikai, marokkói, belizei, dél-afrikai, gaboni, indiai és nigériai állampolgárok kaptak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

magyarmertkel, 2016.04.27 10:23

@Rodent: Nem tudom ki az a matyika. Az viszont biztos, hogy nekem semmi közöm hozzá.
Tegnap hallottam az ATV-ben egy okos fiatalembert. A nevét sajnos nem tudom, de nem kormánypárti az biztos.
A következőket mondta: a korrupció, a lopások, offshor- ozás stb. addig nem érdekli a választókat amíg konkrétan nem érinti őket. /Ezt már én teszem hozzá, hogy mivel ezek mindig is voltak, vannak, lesznek. Nincs különbség./
Akkor rágnak be , ha konkrétan személyükben érinti őket.
Annak nem örülök, hogy hitelt vesznek fel, de ha viszonylag jó feltétellel tudnak, és mindenképp kell, akkor ez engem annyira nem érdekel. Nem állampolgárságot kapnak, hanem csak letelepedési engedélyt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.04.26 23:38

@magyarmertkel: Ennyit sikerult matyika?
Hogy lehet az, hogy ilyenkor nem kelnek ki magukbol azok a melymagyarok, akik folyamatosan frocsognek itt a forumon a terroristakrol?
Ha rovid ideig kolcsonoznek a magyar allamnak, akkor johetnek a mocskos terroristak?

Mindezt raadasul off-shore cegeken keresztul intezve?!

Ilyenkor hol marad a sok okos?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.04.26 23:12

Ha már itt vannak, érezzék jól magukat, elvégre a magyar emberek híresen vendégszeretőek. És a magyar lányok pedig szépek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

magyarmertkel, 2016.04.26 07:58

Hm. Elég vegyes társaság. Akkor legalább fizessenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.04.26 07:51

@makkmarci:

eddig úgy 75-90 milliárdról beszélünk
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html