Harc indul a kórházi ágyakért

A korábban kiszivárgott információkhoz képest jelentősen megkurtított lista született a kiemelt kórházakról a rendkívüli kormányülésen: a kórházfejlesztési törvény parlament elé kerülő változata ugyanis csak 31 intézményt sorol a kiemeltek közé.
NAPI, 2006. november 20. hétfő, 07:46
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A végső változatba a megyei kórházak, néhány országos intézet és a területi eloszlás egyenletességét biztosító intézmények kerültek (a törvény szerint 50-55 kilométerenként kell kiemelt kórházakat létesíteni). Ez az új egészségügyi ellátórendszer legfelső szintje: a kiemelt kórházaknak tapasztalt orvosokkal és fejlett műszerekkel kell ellátniuk feladatukat, a jövőben csak itt végezhetnek szervátültetést, szívműtétet, a daganatos betegek kezelését, valamint sürgősségi központként is működnek, amelyeknek az év minden napján 24 órában kell fogadniuk a sürgősen ellátandó betegeket. Ha katasztrófa vagy nagyobb járvány történik, három, illetve hat órán belül bővíteniük kell a helyeket.

Egyszerűbb műtéteket (így vakbél- vagy mandulaműtétet, illetve normál szülést) a 30 kilométeren belül mindenki számára elérhető területi kórházban végeznek - ez az új egészségügyi ellátórendszer második szintje. Ha kórházi ellátásra nincs szükség, de egyszerűbb szakellátásra igen, a betegek a 20 kilométeren belül elérhető járóbeteg-központhoz fordulnak, elsődlegesen pedig a háziorvossal találkoznak.

A 43 ezer aktív kórházi ágyból közel 24 ezer a központi kórházak között oszlik meg, a törvénytervezet szerint 12 (az ősszel kiírt pályázatokkal együtt 16) ezer aktív szűnik meg vagy alakul át, a krónikus betegek számára elérhető ágyak száma ugyanakkor 7 ezerrel nő. Egy aktív ágy fenntartása évi 5,5 millió forintba kerül, ezek 20-25 százaléka azonban kihasználatlan - indokolta a lépést Molnár Lajos egészségügyi miniszter. A fennmaradó közel 20 ezer ágy utáni támogatást a többi kórház kapja meg, ennek elosztásáról a regionális szintű tanácsokban egyeztetnek, megegyezés hiányában pedig az egészségügyi miniszter határoz az adott régió normatíváinak felosztásairól.

Az új finanszírozási szerződéseket 2007. március 31-éig kell megkötni; a korábbi elképzelés szerint csak júliustól lépett volna életbe a változtatás, de ettől a lépéstől további 20-30 milliárdos megtakarítást remél a tárca. Molnár Lajos szerint kórházak bezárására nem lesz szükség, munkahelyek elveszítése ugyanakkor elkerülhetetlen, és azt sem tudja garantálni, hogy mindenki ugyanott dolgozik majd, mint most, mivel az orvosok területi elosztása rendkívül egyenlőtlen. Gondolkodnak rajta, hogyan lehetne lakhatási és otthonteremtési támogatással vidékre vonzani az orvosokat - mondta Molnár Lajos.

HOZZÁSZÓLÁSOK