Harmadával csökkentének a budapesti bérletek árait

A fővárosi MSZP azt követeli, hogy a jelenlegi ár harmadával csökkentsék a budapesti tömegközlekedési bérletek árát, ha a 3-as metrót pótló buszok csak az utasok harmadát tudják elvinni - számol be az MTI.
Szabó Dániel, 2017. november 2. csütörtök, 12:41
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

November 6-án, hétfőn zárják le a 3-as metróvonal északi - az Újpest-városközpont és a Lehel tér közötti - szakaszát, az érintett hat állomás felújítása várhatóan egy évig tart. Addig pótlóbuszokkal lehet majd közlekedni a vonalon.

Azonban az MSZP szerint az autóbuszok nem tudják tehermentesíteni a járatot: csak az utasok kétharmada fér fel a buszokra. Akkor lenne erre megoldás, ha lenne elég busz és buszvezető, akkor nagyobb buszmegállók kialakításával mindenkit el lehetne vinni.

Szerinte a jelenlegi helyzet nyílt beismerése annak, hogy Tarlós István főpolgármester és munkatársai alkalmatlanok arra, hogy megtervezzék a felújítást és megszervezzék a pótlást - jelentette ki Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője, aki azt is kifogásolja, hogy a felújítás véleménye szerint csak egy nagyobb fajta takarítás és rozsdamentesítés, hiszen nem cserélik le a nyolcvanas években beszerzett biztosítóberendezéseket, nem épülnek új kijáratok, és a megállók majdnem felét nem is akadálymentesítik.

Ezért csökkentenék harmadára a bérleteket: a szolgáltatás elérhetősége, a tömegközlekedés felvevőképessége is épp ekkora mértékben esik vissza. Horváth a csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, Nyugat-Európában arra törekednek, hogy a felújítások a lehető legkisebb fennakadást okozzák, ezért ott például egyszerre csak egy-két megállót szoktak lezárni. Kitért arra is, hogy Tarlós István állításával szemben a 2-es metró felújítása nem öt, hanem három évig tartott, és valóban csak nyáron zárták le a vonalat, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza az utasoknak.


HOZZÁSZÓLÁSOK