Harmadik éjjel voltak zavargások a franciaországi Nantes-ban

Harmadik éjjel voltak zavargások péntekre virradó éjjel a nyugat-franciaországi Nantes elővárosi negyedeiben, ahol 48 órával korábban egy rendőr halálosan megsebesített egy igazoltatásnak ellenálló, körözött férfit.
Dzindzisz Sztefan, 2018. július 6. péntek, 12:42
Fotó: AFP

A rendőrt csütörtökön őrizetbe vették, kihallgatása jelenleg is tart.  Az újabb zavargásokat követően pénteken őrizetbe vettek három embert, köztük egy 14 éves fiút, akinél egy benzines palackot és kanócokat találtak. A rendbontók mintegy ötven gépkocsit gyújtottak fel a város különböző pontjain, személyi sérülés nem történt - közölték a tűzoltók. Egy gimnáziumnál és egy benzinkútnál is történt szándékos gyújtogatás, de a lángokat a tűzoltók gyorsan eloltották.

A csütörtök este egy békés menettel kezdődött a rendőr által lelőtt autós emlékére a tragédia helyszínén, Nantes Breil nevű elővárosában. A megemlékezésen mintegy ezren vettek részt "igazságot" követelve a 22 éves áldozatnak - írja az MTI. (Megszállta az utakat a rendőrség: minden autóst megállítottak.)

A nantes-i ügyészség csütörtök délután azt közölte, hogy őrizetbe vették az autóst halálosan megsebesítő rendőrt. Pierre Sennes ügyész közleménye szerint a rendőrségi felügyeleti szerve, az IGPN hivatalos személy által szándékosan elkövetett erőszak gyanújával állította elő csütörtök délután a rendőrt. Az ügy folytatásáról és az esetleges vádemelésről csak az őrizetbe vételt követően kíván dönteni az ügyészség.

Edouard Philippe miniszterelnök csütörtök délelőtt Nantes-ba utazott, ahol elítélte a zavargásokat és az erőszakot, de megígérte, hogy "teljes fény fog derülni" azokra az egyelőre nem tisztázott körülményekre, amelyek közepette a körözés alatt álló férfi életét vesztette.

A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrség kedd este fél 9 órakor megállított egy gépkocsit Nantes Breuil nevű egyedében, mert a sofőr nem kapcsolta magára biztonsági övét. A gépkocsit vezető, 22 éves Aboubakar F, aki ellen csoportosan elkövetett lopás miatt elfogatóparancs volt érvényben, a belügyminisztérium tájékoztatása szerint nem volt hajlandó magát igazolni, miközben a rendőrök a gépkocsi rendszáma alapján megállapították, hogy a járművet egy kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos nyomozás miatt keresi a nantes-i bűnügyi rendőrség. A sofőr először úgy tett, mintha ki akarna szállni, de közben megpróbált elmenekülni, ezért az egyik rendőr rálőtt és halálosan megsebesítette a nyaki ütőerén.

Az ügyben a rendőrség felügyeleti szerve, az IPGN vizsgálatot indított, miután szemtanúk azt állítják: rendőri túlkapás történt, a rendőr azután lőtt a mozdulatlan járműre, hogy a sofőr azzal nekitolatott egy házfalnak.

Nyomozati források szerint az IPGN csütörtök este a halálos lövést leadó rendőr öt kollégáját is meghallgatta, akik azt állították: a sofőr tolatás közben majdnem elgázolt két gyereket, amit egy rendőr akadályozott meg azzal, hogy az egyiket félrelökte, a másikat pedig felkapta a karjaiba és az egyik rendőri furgon mögé vitte. A rendőrök állításait az ügyészség nem erősítette meg, s a szemtanúk határozottan állítják, hogy senki nem volt a tolató jármű közelében. Egy a jelenetet lefilmező nő a francia hírügynökségnek elmondta: rendőr sem volt a tolató autó közelében, amely nem gázolt el senkit.
Nicole Klein prefektus csütörtök este a zavargások helyszínein járt és támogatásáról biztosította a rendőri erőket.

"Értem a fájdalmat, de nem értem a köztulajdon elleni rombolást" - mondta a prefektus.

HOZZÁSZÓLÁSOK