BUX

Harmincezer ember kerékpáron

Több mint harmincezer kerékpáros vett részt szombaton Budapesten a harmadszor megrendezett Critical Mass felvonuláson. A biciklisták között volt Sólyom László köztársasági elnök is, unokái és testőrei kíséretében.

NAPI Online, 2006. április 22. szombat, 19:33

A minden eddiginél nagyobb tömeget vonzó felvonulás háromkor indult az Újpesti rakpartról és a Petőfi híd-Alagút-Lánchíd-Andrássy út útvonalon ért el a Felvonulási térre (az eleje öt óra körül futott be).Az MTI tudósítása szerint beigazolódott a szervezők félelme: az útvonal nem bírta a több tízezres tömeget, a kerékpárokat inkább tolták, mint tekerték, sokan rövidítettek. Az autóforgalmat mindenütt csak rövid időre zárták le, de így is sokan elégedetlenkedtek a dugó miatt. A legnagyobb zsúfoltság a körutak környékén, a Petőfi hídon, a Fő utcában és a Clark Ádám téren, valamint az Üllői út belső részén volt. A forgalom hat óra körül állt helyre.


A Critical Mass tömegét Sólyom László és unokái, valamint testőrei is erősítették. A célba érve a köztársasági elnök úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy Budapesten keresztülbiciklizve az út szélén mosolygós embereket látott, az autósok azonban "idegesen néztek maguk elé", bosszankodtak, hogy a kerékpárosok miatt meg kellett állniuk. "Lehetne így közlekedni, tehát nem szennyezni mindenki levegőjét, nem magunkat idegesíteni a dugóban. Ehhez kellenek bicikliutak. Minden normális nyugati nagyvárosban vannak olyan biciklisávok, ahol mindenki mehet, mindenhova el lehet jutni, ez kellene Budapesten is" - mondta Sólyom László a Felvonulási téren.


A köztársasági elnök szerint mindössze közlekedésszervezés kérdése, hogy több kerékpárút legyen, lehetnének például olyan utcák, ahol csak biciklisek mehetnének, sőt egybefüggő közlekedési folyosókat kellene a kerékpárosoknak kialakítani. Az MTI kérdésére válaszolva Sólyom László elmondta, hogy munkába még soha nem ment kerékpárral, az azonban elképzelhető, hogy a Sándor Palota mellett hamarosan biciklitárolót is kialakítanak.