Három éve nem volt ilyen a NATO és Oroszország között

Három év szünet után először vette fel a kapcsolatot egymással az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke és a NATO Katonai Bizottságának elnöke - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.
Papp Zsolt, 2017. március 3. péntek, 12:50
Fotó: Reuters

Valerij Geraszimov és Petr Pavel hadseregtábornok az atlanti szövetség kezdeményezésére folytattak pénteken telefonbeszélgetést. A NATO 2014 áprilisában (az ukrajnai Krím félsziget orosz bekebelezését követően) döntött úgy, hogy egyoldalúan felfüggeszti minden gyakorlati polgári és katonai együttműködését Oroszországgal.

"Katonai vonalon ez az első magas szintű kapcsolatfelvétel azt követően, hogy a NATO Tanácsa az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok befagyasztásáról határozott" - hangsúlyozta közleményében az orosz védelmi tárca. Geraszimov és Pavel tábornok a moszkvai tájékoztató szerint szót ejtett biztonsági problémákról, a katonai téren folytatott együttműködés helyreállításáról, az incidensek elkerüléséről, valamint az atlanti szövetség részvételéről az orosz védelmi minisztérium által szervezett eseményeken.

Az orosz vezérkari főnök felhívta a figyelmet azokra az aggályokra, amelyeket a NATO katonai tevékenységének az orosz határok közelében való "jelentős felerősödése", valamint a szövetség egyesített fegyveres erői előretolt állomásoztatási rendszerének kibontakoztatása keltett.

Geraszimov tájékoztatta tárgyalópartnerét azokról a fontosabb nemzetközi eseményekről és hadgyakorlatokról, amelyeket az orosz védelmi minisztérium 2017-ben tervez megtartani. A felek a közlemény szerint szükségesnek nevezték, hogy kölcsönösen lépéseket tegyenek a feszültség csökkentése és az európai helyzet stabilizálása érdekében. Geraszimov és Pavel megállapodott a hasonló jellegű kapcsolattartás folytatásában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2017.03.03 13:30

Mi történt?

A józan ész diadalát láthatjuk?

Ez már a Trump hatás?

A brüsszeliták most is lemaradtak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html