A magyar gazdaságban növekedési fordulat zajlott le, Magyarország már együtt menetel a német gazdasággal - mondta Matolcsy György jegybankelnök 2013. november 28-án a Napi.hu makrogazdasági konferencián tartott beszédében. Matolcsy ekkor több érdekes kijelentést is tett, például a beruházási fordulat az egykulcsos, családi személyi jövedelemadózás és a bankadó bevezetésnek következménye - ezek korábban unortodox döntéseknek számítottak -, ám például a bankadót már uniós országok is alkalmazták - fogalmazott Matolcsy.

Ebben a beszédében (a videó 25. percétől látható) szólította fel Olli Rehnt, az EU gazdasági pénzügyi biztosát Matolcsy György lemondásra, mondván: az Európai Unió 2008-as válságstratégiája - szemben a magyar unortodox válságkezeléssel - megbukott. Matolcsy szerint Rehnt személyes felelősség terheli és "egyetértek Soros György elemzésével", hogy drámaian hibás válságkezelést folytat az Európai Unió.

Egyik, mára újra aktuálissá vált, 2013-as kijelentése Matolcsy Györgynek az a mondata volt, amelyben felszólította a nemzetközi hitelminősítőket, hogy "kezdjék meg Magyarország kormányával a tárgyalásokat az ország felminősítéséről".

Matolcsy 2013. novemberi felszólítása nem nagyon hatotta meg a hitelminősítőket, így három évet kellett várni, hogy a mindhárom nagy cég újra befektetési kategóriába emelje a magyar devizaadósságot. Matolcsy György jegybankelnök ma megjelent, a Magyar Időkben publikált cikkében is felrója a hitelminősítők késlekedését.

Matolcsy ma is ugyanazt mondja

A cikkben az MNB elnöke újra elemzi a 2010-2014 közötti gazdaságpolitiká(já)t - Matolcsy 2010. májusa és 2013. március eleje között nemzetgazdasági miniszter volt, ezt követően került az MNB elnöki székébe -, s azt állítja, hogy költségvetési és a monetáris politikában is jelentős fordulatra, gazdaságpolitikai irányváltásra volt szükség ahhoz, hogy Magyarország újra a befektetésre ajánlott országok között szerepeljen mindhárom nagy hitelminősítő intézet értékelésében A Moody's, 2016. november 4-i, pénteki felminősítésével immár a nemzetközi hitelminősítők is teljes körűen elismerik az új magyar gazdasági modell eredményeit.

A jegybankelnök szerint a gazdaságpolitikai irányváltás tette lehetővé a növekedési fordulatot, és markáns javulást eredményezett a legfontosabb gazdasági mutatók és az ország kockázati megítélésének alakulásában.

Véleménye szerint a növekedési fordulat elérése érdekében a költségvetési politikában Magyarországnak nem megszorításra, hanem olyan strukturális reformokra volt szüksége, amelyek nem hagyományos eszközökkel egészültek ki. A hitelminősítők ugyanakkor - a "régi recept", azaz a megszorítási politikába vetett hitük miatt - ezt még nem ismerték fel, így 2011-2012-ben is folytatták az ország leminősítését. Valójában ekkor már a válságból való kilábalás és a megelőző évek hibás gazdaságpolitikájának teljes körű megreformálása zajlott, de ezt a gazdaságpolitikai fordulatot a hitelminősítők csak az elmúlt hónapokban kezdték nyilvánosan elismerni - állapította meg a jegybank elnöke.

Az olykor nem hagyományosnak számító intézkedések kulcsszerepet játszottak annak a mozgástérnek a bővítésében, amelyre a közép-hosszabb távon ható, fenntartható növekedést biztosító strukturális reformok meghozatala érdekében szükség volt. A nem hagyományos reformoknak az egyensúly megteremtésén és a munkára ösztönzésen keresztül a növekedési kilátások javítását kellett elérniük. Ez vezethetett el a növekedési fordulathoz, amelyhez elengedhetetlen volt a fiskális és a monetáris politikai fordulat egyaránt - összegezte Matolcsy György.

Új magyar modell

A 2013 után bekövetkező monetáris politikai fordulat során az MNB nemcsak az inflációs cél biztosításához járult hozzá, hanem széles körben támogatta a gazdaságot is. A jegybank új vezetése - szakítva a korábbi hibás működési modellel - kreatív, célzott eszközöket vezetett be, amelyek megfelelő választ jelentettek a kihívásokra - hangsúlyozta írásában az MNB jelenlegi elnöke.

Az új magyar gazdaságpolitikai modellt mostanra a gazdasági élet minden meghatározó szereplője elismeri. Az elért eredmények alapján megalapozottan bízhatunk abban, hogy a mostani felminősítéseket újabb pozitív értékelések követhetik. A magyar példát egyre többen elemzik és követik - írta Matolcsy György.