Három felsőoktatási intézmény kapott kiemelt minősítést

Három felsőoktatási intézmény kapott kiemelt minősítést - a kormány erről szóló döntése a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.
MTI, 2013. február 7. csütörtök, 19:51
Fotó: Napi.hu

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat alapján a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem viselheti ezt a rangot 2013 és 2016 között.

A kormány február 5-i határozata alapján a kiemelt felsőoktatási intézmény minősítés azon felsőoktatási intézménynek adható, amely több tudományterületen olyan képzési és kutatási kapacitásokkal, valamint tudományos eredményekkel rendelkezik, amelyekre alapozva az intézmény a nemzetstratégiai célok megvalósításában jelentős szerepet tölt be, és a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban jelentős előrelépésre képes, továbbá a nemzetközi hallgatói mobilitásban való részvétele kiemelkedő.

A kiemelt felsőoktatási intézmény cím emellett a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi törvénynek megfelelően, nemzetközi szerződés alapján alapított vagy nemzetközi szerződés által működésében szabályozott felsőoktatási intézménynek is adható, ha nemzetközi szerepe kiemelkedő, továbbá Magyarország részvételével zajló stratégiai együttműködések partnerintézménye vagy legalább három európai egyetemi szövetség tagintézménye.

A kiemelt cím művészeti intézménynek is adható, ha nemzetközi szerepe kiemelkedő, illetve kulturális intézményekkel együttműködve komplex, nemzetközi kulturális programokat valósít meg.

A kiemelt felsőoktatási intézmény minősítés angol elnevezése: University of National Excellence.

Az első szempont alapján legfeljebb három, a másik két szempont alapján együttesen legfeljebb további három intézmény rendelkezhet minősítéssel egyidejűleg egy minősítési időszakban - olvasható a kormányhatározatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tiszapart, 2013.02.08 09:08

Ma az országban messze 70 feletti intézmény van. Ezek közül azonban legfeljebb 8-10 az, amelyik az ország tudományos produktumának túlnyomó részét adják az MTA intézetekkel együtt. ezek azok a tudásközpontok, ahol nemzetközileg is versenyképes munkaerőt lehet épezni. Van egy sor főiskola, ahol helyi igényeket elégítenek ki, amelyekre szükség van, de sok esetben csak a munkanélkülieket szaporítják. több mint 100 000 fővel csökkent a hallgatók száma. Vagyis a reform igencsak időszerű, amiben mind a fejlesztés, mind a visszafejlődés benne van, ez már ma is markánsan látható. Ez lassú folyamat. A másik oldalról pedig a szakképzést kell erősíteni, mert ott a hiány elképesztő. Sskülla és Kharübdisz között hajózni mindig veszélyes volt, most is az. Ez lesz a jövőben is. Nem is fog hiba nélkül menni, most sem úgy megy, de legalább elindult valami. Munkaerőoldalról pedig a nagy egyetemeket meg kell erősíteni, itt létszámbővítés kell, a másik oldalon viszont ez munkaerőcsökkentéssel jár majd, hiszen 50-100 hallgatóhoz nem kell anyyi oktató, mint 2-3 ezerhez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tkgabor, 2013.02.08 07:01

Ez valami vicc?

Egyértelmű, hogy a kormány le akarja építeni az oktatást, miközben kiemelten minősíti őket?

És ez meg fogja nyugtatni az oktatásban elbocsátott embereket?

Vastag a bőr...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html