Három NAV-os, egy ügyvéd és egy ügyész bukott le korrupció miatt

Őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) három hivatásos állományú tagját, egy helyi ügyészségi ügyészt és egy további személyt a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt - közölte a főügyészség.
Szabó Zsuzsanna, 2017. június 28. szerda, 00:01
Fotó: Reuters

A Központi Nyomozó Főügyészség kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást - olvasható a közleményben.

A megalapozott gyanú szerint a bűnüldöző szervek látókörébe került, illetve büntetőeljárás alá vont személyek milliós nagyságrendű összegeket fizettek egy csoportnak, melynek tagja volt a NAV három hivatásos állományú tagja, egy ügyvéd és egy helyi ügyészségi ügyész. A kifizetett jogtalan előnyért cserébe a csoport tagjai a működésük során megismert bűnügyi információkat szolgáltattak ki az arra jogosulatlan személyeknek, a büntetőeljárás alóli mentesülésük, vagy cselekményük enyhébb elbírálása érdekében.

A Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai - a közlemény szerint - kedden 14 helyszínen tartottak házkutatást, ahol számos bizonyítékot foglaltak le. Hat személyt gyanúsítottként hallgattak ki, akik közül 5 terheltet őrizetbe vettek.

Az őrizetbe vett ügyész és a NAV munkatársai a gyanúsítotti kihallgatásuk során panaszt jelentettek be a gyanúsítás ellen, és nem tettek vallomást.

Az előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettéért 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés is járhat

A főügyészség holnap indítványozni fogja az őrizetbe vett gyanúsítottak előzetes letartóztatásának az elrendelését.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a nyomozás határideje 2017. július 16., az ügyben eddig összesen 9 gyanúsított van.

HOZZÁSZÓLÁSOK