A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az InfoRádióban elmondta: országszerte összesen 47 helyen van teljes vagy félpályás lezárás, az elmúlt órákban főként Komárom-Esztergom megyében oldották fel a korlátozások egy részét. Pécsi Norbert Sándor azt is közölte: a Duna kanyarban 11-es, 2-es és 12-es út egy-egy szakaszán meg lezárásokra kell számítani. Bács-Kiskun megyében 10 összekötő úton van korlátozás.

Több mint 22 ezer hektár állami erdőt öntött el az elmúlt napokban a Duna - közölte honlapján az Országos Erdészeti Egyesület (OEE). A legnagyobb vízzel borított tömb a gemenci erdő, melynek egész területét elöntötte a folyó, de több ezer hektár állami erdő van víz alatt a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, a solti Duna-szakaszon, a Mosoni-Duna hullámterében pedig további több ezer hektár magánerdő került víz alá. Az erdőgazdaságok múlt szerda óta száz munkagéppel és mintegy 1500 fővel vesznek részt a védekezésben. A legnagyobb erőket a Duna melletti erdészetek mozgósították: a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., valamint a Gemenc Zrt..

Távolabbról is érkezett segítség, a legkritikusabb győri térségbe a veszprémi HM VERGA Zrt., Almásfüzitő és Esztergom környékén a tatabányai Vértesi Erdő Zrt. munkatársai dolgoztak, de érkeztek erdészek a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-től, székesfehérvári a VADEX Mezőföldi Zrt.-től, és a tamási Gyulaj Zrt.-től is.

A Duna alsó folyása melletti területeken jelenleg az Egererdő Zrt. hatvan munkatársa dolgozik, de készenlétben van a somogyi SEFAG Zrt., a Mecsekerdő Zrt., valamint az Északerdő, a Nyírerdő és a Zalaerdő Zrt. is.

Az erdőállományok mellett problémát jelent az erdőgazdálkodáshoz tartozó egyéb területek elöntése, így például a KEFAG Zrt. mintegy 42 hektárnyi, csemetenevelést szolgáló területe van veszélyben, amelyet töltéserősítésekkel próbálnak a szakemberek megmenteni. Gondot jelent majd a Gemenc Zrt. számára a világhírű vadállomány ellátásában, hogy mintegy 400 hektárnyi vadföldet és mezőgazdasági területet borít víz.

Az egyesület tájékoztatása szerint több száz kilométer erdészeti út rongálódhat meg a víz miatt, és károsodnak az ártéri erdőfelújításokat védő kerítések.

Nagymaroson a Duna elöntötte az Ipoly Erdő Zrt. erdészeti épületének alsó szintjét, Gemencen teljes hosszában víz alá került az erdei kisvasút, ami így napok óta nem közlekedik