Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar lakosság megtakarítási alaposan megugrott az elmúlt években. Tavaly már 66 százalékra nőtt a megtakarítással rendelkezők aránya - derül ki a Budapest Alapkezelő legfrissebb reprezentatív, lakossági befektetéseket vizsgáló kutatásából. Ez óriási előrelépés, hiszen 2013-ban még siralmas számok voltak a felmérésekben. Akkor a GfK Hungária Piackutató Intézet arról írt, hogy a lakosság 15 százaléka rendelkezett valamilyen banki megtakarítással. Az OTP Bank tavaly októberben azt közölte, friss kutatásuk szerint 44 százalékos ez az arány.

Fontos a biztonság

A magyarok számára továbbra is a biztonság, a kiszámíthatóság és a könnyű hozzáférhetőség a legfontosabb szempontok a megtakarítási forma kiválasztásánál, így nem csoda, hogy a folyószámla és az állampapír a legnépszerűbb megtakarítási forma. Ugyanakkor a befektetési célú megtakarítások aránya is nőtt: a megkérdezettek közel egyharmada igyekszik kamatoztatni a félretett pénzét. A Budapest Alapkezelő véleménye szerint a trend folytatódni fog, azonban érdemes lehet több lábon állni és egyszerre többféle befektetési termékben tartani a megtakarításokat.

A Budapest Alapkezelő még 2013-ban indította évente ismétlődő trendkutatását, amelynek célja, hogy felmérje a hazai lakosság körében a megtakarítani tudók arányát, a különböző megtakarítási, befektetési eszközök megoszlását, valamint a megtakarítási és befektetési eszközökkel kapcsolatos pénzügyi ismereteket és az egyes eszközökhöz - ezen belül kiemelten a befektetési alapokhoz - való viszonyulást.

A legutóbbi, 2017-es kutatás óta jelentősen, 13 százalékponttal nőtt a megtakarítással rendelkezők aránya: tavaly a lakosság közel kétharmada tett félre valamilyen célra. A megtakarítás összege ugyanakkor nem változott érdemben: a lakosság 31 százaléka továbbra is kevesebb, mint 100 ezer forinttal rendelkezik, legfeljebb 1 millió forintot a válaszadók 37, míg ennél nagyobb összeget a válaszadók 33 százaléka takarított meg.

Lekötetlen betétben áll a pénz

Szintén változatlan az előző évekhez képest, hogy továbbra sem szívesen kamatoztatják a pénzünket: a megkérdezettek 35 százaléka ugyanis lekötés nélkül folyószámlán, negyedük pedig készpénzben tartja a megtakarításait annak ellenére, hogy különben a kutatásban résztvevők számára egy befektetés esetében a garantált hozam kiemelkedően fontos.  A befektetési eszközök közül a legnépszerűbb az állampapír.

A tartósan alacsony kamatkörnyezet ellenére a lakosság nem vált elfogadóbbá a kockázatokkal szemben, a válaszadók továbbra is inkább az alacsony hozamú, de kiszámítható befektetéseket választják. A különböző lehetőségek közötti mérlegelésben a legfontosabb szempont a tőke biztonsága, ezt követi a garantált hozam és a likviditás. Csak a negyedik legfontosabb szempont a várható magasabb hozam, bár a kutatás szerint a megtakarítási célú befektetéssel rendelkezők 51 százaléka nyitottnak vallja magát a kockázatokra.