Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Júliusban 2,1 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában. Az előzetes elemzői konszenzus átlaga augusztusra 1,9 százalékos éves inflációt valószínűsített a teljes kosárra számolva.

2016 vége óta az augusztusi volt a legalacsonyabb tizenkét havi brit infláció.

A múlt havi adat azt is jelenti, hogy az éves brit infláció a Bank of England célszintje alá lassult. A brit kormány által a brit jegybank számára előírt éves inflációs cél 2 százalék.

Az ONS felmérése szerint a vártnál meredekebb múlt havi lassulás fő tényezői között volt egyes szolgáltatások árainak csökkenése, illetve bizonyos ruházati termékek áremelkedésének lassulása.

Londoni elemzők szerint azonban a továbbiakban a brit politikai fejlemények lesznek az inflációs pálya elsődleges meghatározói. A Centre for Economics and Business Research (CEBR) vezető közgazdásza, Marina Mensah-Afoakwah szerint az infláció irányának legnagyobb egyedi tényezője a brexit kimenetele lesz. Márpedig a rendezetlen, megállapodás nélküli kilépés kockázata folyamatosan növekszik. A CEBR minden tényezőt egybevetve azzal számol, hogy a tizenkét havi infláció az év végéig 2 százalékra emelkedik vissza - írta az MTI.