Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A plenáris ülés kedden 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal veszi kezdetét. A házelnök napirendi javaslata alapján a parlament ezután az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és az Országos Bírói Tanács (OBT) közötti konfliktus ügyében foglalhat állást.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága indítványában azt javasolja a képviselőknek, hogy Handó Tündét ne fosszák meg az OBH elnöki tisztségétől, amit az OBT május 8-án egyebek mellett az OBH elnökének kinevezési gyakorlatára és az előterjesztések benyújtásának megtagadására hivatkozva kezdeményezett. Handó Tünde jelezte, áll bármilyen vizsgálat elé, azok ugyanis szerinte visszaigazolják majd, hogy mindig betartotta a törvényeket és tisztességesen végezte a munkáját. Az OBH azt közölte, hogy minden megyéből kiálltak Handó Tünde mellett és elítélték az OBT "radikális lépését".

A képviselők ezután interpellációikat és azonnali kérdéseiket is egy-egy órában tehetik fel, majd a kérdések következnek harminc percben.
Szerdán 9 órakor, szintén napirend előtti felszólalásokkal kezdődik az ülésnap, amit nemzetközi egyezményekről szóló határozathozatalok követnek.

A szavazások után hat javaslat, köztük a közigazgatási bíróságok hatályba lépésének elhalasztásáról szóló előterjesztés általános vitáját bonyolítják le.

Csütörtökön újabb hét indítványt tárgyalnak. A képviselők - egyebek mellett - a kormány médiaszolgáltatást érintő módosítási javaslatairól mondhatják el véleményüket, majd a magyar és amerikai kormány közötti védelmi megállapodáshoz, valamint az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erőinek magyarországi állomásozásának engedélyezéséhez szólhatnak hozzá.