Hasít az nhp - íme, a friss adatok

A jegybank növekedési hitelprogramjának (nhp) második szakaszában részt vevő hitelintézetek 825,8 milliárd forintnyi szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), ebből eddig 646,5 milliárd forintot folyósítottak - közölte az MNB honlapján a legfrissebb adatokat szerdán.
MTI-Eco, 2015. augusztus 5. szerda, 12:29
Fotó: Napi.hu

Július végéig csaknem 30 ezer ügylet keretében, 19 454 vállalkozás jutott hitelhez az nhp keretében. Az MNB adatai szerint az nhp két szakaszában összesen mintegy 24 200 vállalkozás jutott finanszírozáshoz, közel 1530 milliárd forint összegben.

A második szakaszban létrejött 825,8 milliárd forintnyi szerződés közel 95 százaléka új hitel; a hitelkiváltás a keretösszeg maximum 10 százaléka lehet. Ezen belül az új beruházási hitelek (és új lízingügyletek) részesedése 65, az új forgóeszközhiteleké 26 százalék, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 9 százalék.

A második pillérben (forint- és devizahitel-kiváltás) a meglévő beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 69 százalék, míg a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 31 százalék volt. Az itt folyósított hitelek közel háromnegyede forinthitelek kiváltását, míg 26 százaléka devizahitelek kiváltását szolgálta.

Az első pillérben létrejött ügyleteken belül az új beruházási hitelek átlagos mérete 22 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 58 millió forint, míg az EU-s hiteleké 31 millió forint volt - írja az MNB. Az első pillérben az új beruházási hitelek átlagos futamideje 6,9 év, az új forgóeszközhiteleké 2,5 év, az EU-s hitelek esetében pedig 2 év, míg a második pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására nyújtott hiteleké 6,7 év, a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 2,5 év.

A nagybankok kihelyezéseinek több mint felét teszik ki a beruházási hitelek, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége ilyen célú. Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok és a takarékszövetkezetek foglalkoznak a programban.

Vállalatméret szerint tekintve a mikrovállalkozások hitelfelvétele 80 százalékban új beruházási hitelekre irányul, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál 55 százalék körüli ez az arány.

Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.08.05 14:18

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html