Egyre népszerűbbek a lízingkonstrukciók: a magánszemélyek újautó-beszerzéseinél 37 százalékra nőtt a pénzügyilízing-konstrukciók aránya az egy évvel korábbi 34 százalékról. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai szerint az újautó-beszerzéseknél a kihelyezett összeg tovább növekedhet 2019-ben.

Tavaly csaknem 136 ezer új autó kelt el, ami 17,5 százalékos növekedés éves összevetésben. Ezek 40 százaléka pedig pénzügyilízing-konstrukció segítségével került forgalomba. Az ilyen megoldások közül az úgynevezett pénzügyi lízing a legnépszerűbb, a közel 137 ezer tavaly eladott új autóból ugyanis 40 ezernél vették igénybe az érintett vállalkozások és magánszemélyek.

A használtautó-import továbbra is jelentős: a múlt évben közel 160 ezer személyautó jött így az országba, köztük sok olyan jármű, amelyek korszerűtlenek vagy az előéletük nem feltétlenül ismert. Januárban elindult a hatósági autóadat-lekérdező rendszer, amely ingyenesen számos információt ad egy-egy magyar rendszámmal rendelkező autóról. Többek között a műszaki vizsgák időpontját, a kilométerállást, a felelősségbiztosítás meglétét.

A kártörténet azonban visszamenőleg nem kérdezhető le, a rendszer csak a 2019 januárja után bekövetkezett káreseményeket rögzíti. A rendszert még lehet fejleszteni és pontosítani, de mindenképpen kedvező hatást gyakorolhat a piacra, ha mindennapossá válik a használata. Az autóadat-lekérdező rendszer elindítása segítheti a magyar autópiac tisztulását és a használtautó-import csökkenéséhez is hozzájárulhat amiatt, hogy részletesebb adatokat kaphatnak a vevőjelöltek egy-egy magyarországi autóról.