Újat ígértek, mégis öreg buszok jönnek

Nem kapta meg Budapest a kormánytól azt a pénzt, amiből a BKV új buszokat vásárolhatna a 3-as metró pótlóbuszaihoz, így használtakat kell venni, amelyeknek nem erőssége a környezetbarát működés.
Komócsin Sándor, 2020. február 10. hétfő, 08:16
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

A kormány tavaly júliusban úgy döntött, hogy támogatja a fővárosi közösségi közlekedés autóbusz-járműparkjának cseréjét. A programra 3,2 milliárd forintot biztosított és felhívta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy kössön támogatási szerződést a projekt megvalósítójával, a BKV Zrt.-vel. Gulyás Gergely azonban a mai napig nem tett eleget ennek és a BKV sürgető levelére sem válaszolt - írja a Népszava.

Busz nélkül azonban nem folytatódhat a hármas metró felújítása. A tervek szerint idén tavasztól megkezdődik a vonal középső, Lehel tértől a Nagyvárad térig terjedő részén lévő állomások rekonstrukciója. A kieső részt buszokkal pótolná a BKV, amihez legkevesebb 20-30 új járműre lenne szükség azon a 40 darabon felül, amit az Inter Traction Electrics szállít. Mivel a pénz az új buszokra nem érkezett meg a határozatban rögzített január végi határidőre, a cég a járműgyártók szállítási határidőinek ismeretében úgy véli, hogy erre már nincs is idő őszig.

A pótláshoz szükséges buszokat máshonnan kell előteremteni. A BKV a hétfői igazgatósági ülésre ezért javaslatot készített: 40 darab Euro 5-ös környezetvédelmi besorolású buszt vásárolnának nagyságrendileg 20 millió forint egységáron. Mint írják, a piacon hamarosan elérhetővé válik egy ilyen nagyságrendű flotta. Az alacsony beszerzési árra még rárakódik a szállítási és az annál lényegesen nagyobb honosítási költség, amely buszonként akár 15-20 millió forint is lehet és ezeket a járműveket várhatóan 5 év múlva fel kell újítani, ami 35-40 millió forintot is elvihet darabonként.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2020.02.10 08:49

Szegény ember az , aki még ígérni sem tud!!! Kamugerinek talán egyeztetni kellett volna kormánnyal , nem csak rinyálni. Itt a lehetőség bizonyítson !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.02.10 08:19

Az a lényeg hogy áderjankó 30 millás villanyverdával jár pecázni :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html